Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Kiseli kupus je jedna od najpopularnijih zimnica na našim prostorima, neizostavan dodatak uz kuvana jela ili pečenje, kao i sastojak nekih obožavanih jela, poput sarme ili podvarka.
Osim što je ukusan, ovaj fermentisan specijalitet prava je riznica hranljivih materija. Bogat je vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i probioticima, koji jačaju imunitet i poboljšavaju varenje, što nam je neophodno pred sezonu virusa.
Proces kiseljenja čuva kupus i povećava mu nutritivnu vrednost, a obično ga pravimo u plastičnoj kaci, s mnogo vode i soli. Ukoliko nemate gde da držite tako velike količine i praktičnije vam je da ukiselite kupus u tegli, imamo za vas fenomenalan, brz i jednostavan recept. Da bi dobio lepu žutu boju, slobodno dodajte nekoliko zrna kukuruza, a dozvoljeno je i eksperimentisanje sa začinima.
Ako ga pripremite ovako, može da traje oko dva meseca, a biće sočan, ukusan i superhranljiv!
Sastojci:
- jedna glavica kupusa srednje veličine (od oko 1,5 kg)
- 1,5 kašika soli
- biber po ukusu
- žalfija po ukusu
Priprema
- S glavice kupusa skinite spoljašnje listove, naročito ako na njima ima vidljivih oštećenja, a potom je dobro operite isecite na četiri dela, pa izrendajte kupus ili ga isecite na tanke trake.
- U jednoj velikoj posudi posolite kupus, pa ga izgnječite i dodajte ostale začine po želji, a potom sve lepo promešajte.
- Prebacite u pravilno sterilisanu veliku teglu, a potom pritisnite dobro pesnicom. Prelijte tečnošću koja je ostala u posudi u kojoj ste mešali kupus sa začinima.
- Jednu malu teglu, dovoljno usku da prođe kroz otvor velike, napunite kamenjem, pa stavite preko kupusa da ga dobro pritisne kako bi on stalno bio ispod nivoa tečnosti.
- Prekrijte teglu čistom tkaninom i vežite gumicom, tako da kupus ima vazduha, ali da bude zaštićen od prljavštine i insekata.
- Tokom prva 24 sata pritisnite nekoliko puta nadole manju teglu kako bi kupus ispod nje pustio tečnost. Ukoliko nakon tog perioda ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šolji pomešajte onoliko vode koliko vam je potrebno da ga pokrije s kašičicom soli, pa ponovo pritisnite teglicom.
Ovako pripremljen kupus bi trebalo da se kiseli 3-10 dana, a za to vreme bi trebalo da stoji na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi, ne većoj od 23 stepena.
Kad se kupus ukiseli (možete da probate već posle tri dana), zatvorite poklopcem teglu i stavite na hladno mesto, poput podruma, terase ili špajza, a može i u frižider.
BONUS VIDEO
Održana 22. Kupusijada




