Korak po korak

Kako spasiti kiselu zimnicu koja je počela da se kvari? Uputstvo uz koje nećete morati da bacite kupus i šarenu salatu

0

Ukoliko ste primetili da zimske salate koje ste pažljivo spremali već počinju da se kvare, postoji rešenje koje može da udahne novi život povrću i produži mu trajanje.

Priprema kiselih zimskih salata
Priprema kiselih zimskih salatafoto: Shutterstock / casanisa

Priprema zimnice je jedan od nezaobilaznih jesenjih rituala na našim prostorima, a najpopularnije zimske salate su ukiseljeno povrće: kiseli kupus, karfiol, cvekla, šargarepa, šarena salata...


Zahvaljujući procesu fermentacije tako povrću produžavamo trajanje i uživamo u fenomenalnom ukusu i hranljivim materijama i u hladnim mesecima, a ova zimnica može da iskoristi i kao sastojak za brojna "jaka" zimska jela.


Iako su pravila kiseljenja povrća prilično jednostavna i jasna, čak i najspretnijima se dogodi da salata počne prebrzo da im se kvari. Ipak, to ne znači da treba da bacite sve – postoji način da zimnica ipak preživi!

 

Kiseli kupus u plastičnim kacama
Kiseli kupus u plastičnim kacamafoto: Baloncici/Shutterstock

Kako spasiti zimnicu koja se kvari?

 

  • Prospite svu tečnost iz tegli ili iz bureta.
  • Dobro operite povrće. Sve što deluje oštećeno ili propalo odmah bacite i ostavite samo očuvane plodove.
  • Ponovo operite i pravilno sterilišite staklene tegle.
  • Opet poređajte povrće u tegle ili kacu.
  • Napravite novi presolac, tako što ćete pomešati 1 l sirćeta, 3 l vode, 300 g šećera, 150 g soli i 1/2 kesice vinobrana, sve skuvati, pa umešati pola kesice vinobrana i ostaviti da se hladi.
  • Prelijte ovom tečnošću povrće u teglama, pa stavite duplo celofan.
  • Kad je u pitanju kiseli kupus, vadite jednu po jednu glavicu, operite ih dobro, kao i bure, pa ponovo poređajte kupus i nalijte vodom u koju ste dodali so, šećer, biber i lovorov list. Ova voda ne mora da se soli ukoliko ste već ubacili so u udubljen koren kupusa.
  • Poklopce iskuvajte, pa prosušite papirnim ubrusima i dobro zatvorite.


Zašto vam se pokvarila zimnica?


Kad zimnica počne da propada prerano, najčešće je uzrok to što je stajala na pogrešnom mestu. Fermentisane kisele salate bi trebalo da stoje u prohladnoj, nračnoj i suvoj prostoriji, ali ne previše hladnoj kako se tečnost ne bi zamrznula.

 

Kiseli karfiol u tegli
Kiseli karfiol u teglifoto: Anjo Kan / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga najčešća situacija jeste da ste, jednostavno, u zimnicu stavili pogrešno povrće, odnosno prezrele i plodove koji imaju oštećenja, pa su bakterije u njima nekontrolisano rasle i širile se.

 

BONUS VIDEO

Njima se zimnica nikako ne preporučuje

 

makonda-tracker