obožavan s razlogom

Nije samo za jačanje imuniteta: Ako spadate u ove grupe, obavezno jedite kiseli kupus i više puta nedeljno

0

Omiljena zimnica u našoj zemlji poznata je po brojnim zdravstvenim prednostima, ali ima i onih koji bi morali da budu vrlo oprezni dok uživaju u kiselom kupusu.

Ribani kupus
Ribani kupusfoto: Serenko Natalia, Shutterstock

Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica u srpskoj kuhinji, ali i u mnogim drugim širom planete, iako svako ima svoj način pripreme. Na primer, u Koreji se pravi u svetu sve popularniji kimči, odnosno kupus se meša s ljutom pastom od čilija, belim lukom, đumbirom, ribljim sosom ili sojom, dok u Rusiji i Ukrajini nije iznenađujuće ako pronađete jabuku u kiselom kupusu, a Skandinavci vole da ga prethodno skuvaju i ubace i karanfilić i šećer.

 

Kako god ga pravili, ukiseljen kupus je obožavan zbog svog karakterističnog ukusa, a čak i oni koji možda ne uživaju toliko u njemu jedu ga zbog dokazanih zdravstvenih prednosti.


Ovo fermentisano povrće bogato je probioticima, vitaminom C, vitaminom K i vlaknima, što ga čini izuzetno korisnim za organizam. To je posebno značajno tokom sezone virusa i prehlada, ali jačanje imuniteta nije jedino zbog čega je poželjno da kiseli kupus bude obavezna salata ili zdrava užina u hladnim mesecima. Zapravo, on pruža telu mnogo, mnogo više.

 

Glavice kiselog kupusa za zimnicu
Glavice kiselog kupusa za zimnicufoto: Creative Family/Shutterstock

Štaviše, on je posebno značajan ljudima koji imaju određene zdravstvene tegobe.

Ko treba da jede kiseli kupus?


1. Ljudi koji imaju probleme s varenjem


Fermentisani kupus sadrži prirodne probiotike koji pomažu u održavanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore i olakšavaju varenje. Ljudi koje često muče nadutost, zatvor i druge digestivne smetnje mogu da primete poboljšanje ako redovno uživaju u ovoj zimnici, jer kiseli kupus stimuliše probavne enzime i poboljšava apsorpciju hranljivih materija.


2. Ljudi koji pokušavaju da smršaju


Zbog niske kalorijske vrednosti i visokog sadržaja vlakana, odnosno toga što pruža osećaj sitosti, kiseli kupus je odličan izbor za sve koji žele da redukuju telesnu težinu.


3. Ljudi koji imaju slab imuni sistem


Jačanje imuniteta je najpoznatija prednost kiselog kupusa, a za to je ključan vitamin C, kog ima u velikim količinama. Ako ga jedete redovno, pomoći ćete organizmu da bolje reaguje na infekcije i smanjiti rizik od prehlade i drugih virusnih oboljenja.


4. Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme


Kiseli kupus sadrži vitamin K i minerale poput kalijuma, koji su važni za zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska, pa se preporučuje da svi koji imaju takve probleme uživaju u ovoj zimnici i nekoliko puta nedeljno. Međutim, ako je izuzetno slan, važno je biti na oprezu.

 

Kiseli kupus
Kiseli kupusfoto: Shutterstock / DUSAN ZIDAR

5. Ljudi koji imaju povišen holesterol


Neke studije ukazuju da kiseli kupus može biti koristan i kod osoba koje imaju probleme s visokim holesterolom jer pomaže u snižavanju LDL ("lošeg") holesterola. Kupus je, takođe, odličan izvor vitamina K2, koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u ​​arterijama, što je jedan od mogućih uzroka ateroskleroze. Ako vam sve to nije dovoljno, značiće vam i to da antioksidansi koji se nalaze u kupusu mogu doprineti smanjenju upalnih procesa u organizmu.


Ko ne bi trebalo da preteruje s kiselim kupusom?


Iako je kiseli kupus generalno zdrav, ljudi kojima imaju visok krvni pritisak ili probleme s bubrezima treba da ga konzumiraju umerenije zbog visokog sadržaja soli.


Takođe, oni koji pate od gastritisa ili čira na želucu mogu da primete nelagodu ako ga jedu u prevelikim količinama.


Ipak, i svima ostalima se preporučuje da ga uključuju u ishranu umereno kako bi uživali u njegovim prednostima bez neželjenih efekata.

 

BONUS VIDEO

Kako pravilno pripremiti kiseli kupus

 

makonda-tracker