Omiljena zimska namirnica, kupus, se sprema jednostavno, a uz neke trikove trajaće vam do proleća
Kiseli kupus je glavna salata od novembra do aprila. Obično se stavlja već u oktobru, ali ako već niste ne brinite, još nije kasno. Postoje načini da se kupus ukiseli brže, ali i da traje do kraja sezone.
Ukoliko hoćete da bude brže kiseo potrebno je da ga ušuškate i stavite na neko toplo mesto. Tada će proces fermentacije biti brži i efikasniji.
Ukoliko želite da bude žut dodajte mu malo dunje ili klip kukuruza, a postoji jedna namirnica, koja je svima dobro poznata zbog svog ukusa i svih benefita koje ima na nađe zdravlje.
U pitanju je ren. Ukoliko samo jedan koren rena dodate u bure sa kupusom on će se brže ukiseliti nego inače, a osmi toga sprečiće da se brzo pokvari. Takođe, on će dati svoju aromu ovoj namirnici u kojoj ćete uživati svim čulima.
Kiseli kupus nazivaju „superhranom“ jer obiluje brojnim vitaminima, posebno vitaminom C. Pored toga, sadrži i vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E. Pored toga obiluje i mineralima poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, gvožđa.
Ipak, budući da u svaki kiseli kupus ide velika količina soli bitno je da ovu namirnicu konzumirate pažljivo i da ne preterujete jer tako možete da opteretite organe za varenje, ali i kardiovaskularni sistem.
Bonus video:
Kako pravilno staviti kiseli kupus da traje celu zimu?




