tajna

Tajna namirnica koja ubrzava kiseljenje i sprečava kvarenje: Dodajte je u kiseli kupus i uživajte u njemu do maja

0

Omiljena zimska namirnica, kupus, se sprema jednostavno, a uz neke trikove trajaće vam do proleća 

TRIK DA SE KISELI KUPUS BRŽE UKISELI
TRIK DA SE KISELI KUPUS BRŽE UKISELI foto: Baloncici/Shutterstock

Kiseli kupus je glavna salata od novembra do aprila. Obično se stavlja već u oktobru, ali ako već niste ne brinite, još nije kasno. Postoje načini da se kupus ukiseli brže, ali i da traje do kraja sezone.

 

Ukoliko hoćete da bude brže kiseo potrebno je da ga ušuškate i stavite na neko toplo mesto. Tada će proces fermentacije biti brži i efikasniji.

 

Ukoliko želite da bude žut dodajte mu malo dunje ili klip kukuruza, a postoji jedna namirnica, koja je svima dobro poznata zbog svog ukusa i svih benefita koje ima na nađe zdravlje.

U pitanju je ren. Ukoliko samo jedan koren rena dodate u bure sa kupusom on će se brže ukiseliti nego inače, a osmi toga sprečiće da se brzo pokvari. Takođe, on će dati svoju aromu ovoj namirnici u kojoj ćete uživati svim čulima. 

KISELI KUPUS JE PUN SOLI I TREBA S NJIM BITI OPEZAN
KISELI KUPUS JE PUN SOLI I TREBA S NJIM BITI OPEZAN foto: Creative Family/Shutterstock

Kiseli kupus nazivaju „superhranom“ jer obiluje brojnim vitaminima, posebno vitaminom C. Pored toga, sadrži i vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E. Pored toga obiluje i mineralima poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, gvožđa.

 

Ipak, budući da u svaki kiseli kupus ide velika količina soli bitno je da ovu namirnicu konzumirate pažljivo i da ne preterujete jer tako možete da opteretite organe za varenje, ali i kardiovaskularni sistem. 

 

Bonus video:

Kako pravilno staviti kiseli kupus da traje celu zimu?

 

makonda-tracker