ovo niste znali

Crveni, žuti, beli... NISU ISTI! Koji luk treba da se prži, koji se kuva, a koji je najbolje jesti SIROV i u salati?

0

Iako na prvi pogled deluje da među njima nema mnogo razlike, zapravo nije svaki luk istovetan niti se priprema na isti način

crveni i žuti luk nisu sasvim identični
crveni i žuti luk nisu sasvim identičnifoto: Fotostand / Reuhl / imago stock&people / Profimedia

Crni luk je neizostavan deo srpske kuhinje i gotovo da nema jela čiji recept ne počinje time što se prvo proprži sitno seckan crni luk na malo ulja.


On pripada rodu lukova, odnosno Allium, skrivenosemenica iz porodice Alliacae, koju čini oko 600 vrsta.


Obično većinu lukova koji nisu beli u narodu zovemo crnim lukom, iako tu postoje sitne varijacije, a zanimljivo je da nije svaki plod namenjen istom – neke je bolje jesti sirove, drugi su pak savršeni za dinstanje, dok su određeni lukovi idealni za kuvanje.


Za šta se koristi koji luk?

 

  • Žuti luk

 

crni luk ima mnogo podvrsta
crni luk ima mnogo podvrstafoto: Profimedia

Smeđi ili žuti luk je suvi je luk jakog ukusa, obično veličine pesnice. Ima tvrđi spoljni sloj, pa se ponekad teže seče, a ukus mu je mešavine ljutine i slatkoće, s tim što je prisutniji sladak ukus.


On je sve slađi što se duže kuva, a za kuvanje i dinstanje je povoljan i zato što ima visok udeo skroba i neće se raspasti ako dugo bude u vodi na visokim temperaturama.

 

  • Crveni luk

 


Oštriji i pikantniji od žutog, crveni luk se često jede sirov i vrlo je zgodan za salate raznih vrsta.


Preporučuje se da se potopi u hladnu vodu dok pripremate ostale sastojke za jelo ili salatu jer će tako biti hrskaviji i manje ljut.


U nekim slučajevima, prilikom kuvanja može da promeni boju svetlim sastojcima, poput jaja, krompira i pasulja u plavkastosivu.


Najčešći je izbor uz roštilj, a koristi se i u turšiji.

 

 

  • Slatki luk

 


Poznat na Zapadu kao "beli luk", ovaj plod nije ono što mi nazivamo belim lukom. Još jedan član roda Allium cepa, kao i žuti i crveni luk, on ima belu spoljašnjost i više je nego duplo veći od tipičnog belog luka.


Ima veći udeo šećera, kao crveni luk, i manje sumpora nego ostali, a uglavnom mu je rok trajanja kraći, dok mu je ukus blaži.


Slatki luk ima tanku koru koja podseća na papir i obično se koristi prilikom kuvanja, recimo u čorbama, ali ga možete služiti i sirov. Vrlo je popularan u meksičkoj kuhinji, poznatoj po obilju jakih začina, i savršeno balansira s ljutim sastojcima.

 

  • Mladi luk

 

mladi luk se uglavnom jede sirov, u salati
mladi luk se uglavnom jede sirov, u salatifoto: Shutterstock/ami mataraj

Ovo je još jedno vrlo hranljivo povrće iz roda Allium, a tajna je u tome što se bere ranije, pre nego što glavica poraste, pa se u ishrani koriste i njegove peruške.


Ima blaži ukus nego ostali lukovi, sočniji su i slađi, a najbolje je jesti mladi luk sirov. Uz to, možete ga ispeći na roštilju, dinstati cele ili prepolovljene, peći u rerni, pohovati u dubokom ulju...


Šalot

 


Ovaj tip crnog luka je još jedan botanički varijetet Allium cepa, a nekada je bio klasifikovan kao zasebna vrsta.


Uglavnom se koristi u kuvanju i prženju, ali može i da se kiseli u turšiji. U Aziji se koristi kao začin i često služi uz kašu, a ima nešto blaži ukus od običnog luka.

 

 

BONUS VIDEO

Šta stručnjaci s Harvarda misle o crnom luku?

 

 

makonda-tracker