Tradicionalno tursko jelo koje se obično služi za doručak možete jesti u bilo koje doba dana i biti sigurni da ćete biti siti i puni energije
Ako volite kajganu s povrćem, a posebno ako uživate u ukusu bećarca ili sataraša, ovo jelo je sjajan izbor za vas.
Ne opterećuje stomak, pruža i vlakna i proteine, vrlo je zasitno, a o ukusu ne treba trošiti previše reči – sama fotografija govori dovoljno!
Šta je menemen?
Menemen je poznato, tradicionalno tursko jelo koje se ponegde pravi od celih jaja, negde samo od žumanaca, a u svakom slučaju je izvarednog ukusa i mirisa i s razlogom nadaleko poznato. Uz jaja mu se dodaje povrće, uglavnom crni luk, paradajz i paprika.
Menemen je ime dobio po gradu severno od Izmira, a obično se priprema očas posla, pa čak ni najsporijima neće trebati više od 15-20 minuta. Veštijima – samo desetak!
Sastojci:
- 4 velika jajeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 1 paprika babura
- 2 paradajza
- 3 kašike paste od paradajza
- ½ kašičice sušenog origana
- so i biber po ukusu
Priprema
- Zagrejte ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa na tome propržite luk i papriku (posoljene). Ostavite da se krčka do pet minuta, dok ne omekša, uz mešanje.
- Potom dodajte sitno seckan i prethodno oljušten paradajz i paradajz pastu. Dodajte začine, pa dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje. Paradajz treba da omekne, ali da zadrži oblik.
- Sklonite sve na jednu stranu tiganja i smanjite temperaturu na nisku. Dodajte umućeno jaje, propržite kratko da počne da se steže, pa tek potom promešajte sa smesom koja na ivici tiganja.
- Po želji možete dodati začinsko bilje, poput peršuna, mirođije, suve nane, majčine dušice itd.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Robot pravi omlet