neodoljivo

Sočni složenac sa tikvicama je najlepši letnji ručak bez mesa: Sprema se lako, a jede u slast – i topao i hladan

0

Ako tražite ukusan, lagan i hranljiv obrok koji se lako sprema, ovo jelo od tikvica biće pun pogodak! Sezonsko povrće, aromatični začini i malo sira čine ga idealnim izborom za letnji ručak ili večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat toliko dobar da ćete ga sigurno praviti opet.

Domaće jelo od tikvica, luka, paradajza, jaja i sira za ručak i večeru tokom leta
Domaće jelo od tikvica, luka, paradajza, jaja i sira za ručak i večeru tokom letafoto: Frische Rezepte/YouTube Printscreen

Tikvice su pravo blago letnje kuhinje – lagane, zdrave i svestrane.

 

Ovaj recept je savršen način da ih iskoristite u jelu koje se lako sprema, a oduševljava i ukusom i mirisom.

 

Uz dodatak sira i aromatičnih začina, dobijate obrok koji prija i telu i duši, a biće fenomenalan i osvežavajući i ako se servira hladan za letnji ručak.

Sastojci:

 

  • 2 veće tikvice
  • 3 veća jajeta
  • 150 ml mleka
  • so, biber, kurkuma po ukusu
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 žuta paprika
  • 2 paradajza
  • sir po ukusu
  • 1 mladi luk
  • začinsko bilje po želji ili pomešano: origano, bosiljak, majčina dušica...
  • ulje po potrebi

 

Letnji obrok od tikvica
Letnji obrok od tikvicafoto: Frische Rezepte/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Dobro operite tikvice, odsecite im krajeve, pa ih isecite na kockice i posolite. Ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. Umutite tri cela jajeta sa solju, biberom i kurkumom (po želji možete i kumin ili mlevenu papriku), pa nalijte mleko i lepo promešajte dok se ne sjedini.
  3. Sitno iseckajte crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja, a kad postane staklast dodajte mu rendanu šargarepu, smanjite temperaturu, pa pržite to zajedno ne duže od pet minuta.
  4. Ubacite sitno seckan i izgnječen beli luk, dinstajte uz mešanje još oko dva minuta. Potom dodajte papriku sečenu na kockice, pržite dok ne omekne, a zatim i jedan paradajz.
  5. Prstima iscedite tikvice da puste višak vode, ali pazite da ne budu previše gnjecave i i da ostanu čvrste. Ubacite ih uz tiganj, kratko prodinstajte uz mešanje i dodajte so, biber i začinsko bilje po želji, pa promešajte lepo.
  6. Kašikom sve prebacite u posudu za pečenje koju se podmazali uljem, pa lepo poravnajte.
  7. Preostali paradajz isecite na tanke kriške, pa poređajte preko.
  8. Za kraj, izrendajte sir po ukusu (najbolje mocarelu) i pospite preko paradajza, a završite sitno sečenim mladim lukom.
  9. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, od 25 do 30 minuta.

 

BONUS VIDEO

Tajne majstora za gulaš

 

makonda-tracker