čik im odolite!

Ne ljušte se, a ukus im je božanstven: Pečene paprike na vranjanski način kakve su se pravile pre više od 70 godina

0

Recept iz starog kuvara iz 1951. ovih dana ponovo kruži internetom, ne bez razloga – u pitanju je brz i jednostavan način da pripremite pečene paprike onako kako se to radi na jugu.

Pečene paprike za zimnicu
Pečene paprike za zimnicufoto: Svetlana Monyakova/Shutterstock

Južna Srbija specifična je po mnogočemu, ali kada je reč o kuhinji – tu su južnjaci neprevaziđeni, naročito ako su u pitanju jesenja jela.


Paprika je jedna od najčešće gajenih povrtarskih vrsta u Srbiji, posebno u Leskovcu, Vranju i okolini, a među specijalitetima koji se posebno izvajaju su pečene paprike jedinstvenog ukusa i mirisa.


Ako planirate da pripremite pečene paprike za zimnicu, obavezno inspiraciju potražite u starim južnjačkim receptima, a mi vam danas donosimo jedan takav: pečene crvene paprike na vranjanski način, za koji kažu da potiču iz kuvara iz 1951. godine.

 

Crvene paprike sinonim su za jesen, a njihov miris podseća na Jug
Crvene paprike sinonim su za jesen, a njihov miris podseća na Jugfoto: Shutterstock, zhuravlev92

Posebno je praktično to što se ove paprike ne ljušte, a po želji im možete dodati beli luk ili sitno seckanu šargarepu.


Vranjanske pečene paprike


Sastojci:

 

  • 50 mesnatih crvenih paprika
  • 400 ml ulja
  • so po ukusu
  • sirće (vinsko) po potrebi


Priprema

 

  1. Dobro operite crvene paprike, a vodite računa o tome da budu potpuno zdrave, odnosno da nemaju oštećenja i da nisu počele da propadaju ni u jednom delu. Poželjno je da budu izrazito mesnate, bile šilje ili babure.
  2. Ispecite ih na šporetu, pa ostavite da odstoje preko noći, bez ljuštenja.
  3. Sutradan sipajte ulje u duboku šerpu i dobro ga zagrejte.
  4. Umačite u ulje papriku po papriku, a vadite ih odmah i potom ređajte u dobro sterilisane i još uvek tople tegle, pa dodajte so. Punite tegle tako da oko 3-5 cm u gornjem delu ostane prazno.
  5. Ostavite da odstoji preko noći, a potom sipajte vinsko sirće. Poklopite tacnicama dok se ne fermentišu.
  6. Nako toga dodajte još sirćeta, pa stavite poklopce ili ih povežite.
  7. Ostavite da stoje na hladnom i tamnom mestu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pravi leskovački ajvar pravi se samo od jedne vrste paprike

 

makonda-tracker