pune sira

Lazanja sarmice od tikvica – savršen letnji ručak za 20 minuta: Ove sočne lažne sarme spremaćete celog leta

0

Ako želite ukusno i zasitno jelo od tikvica u vrelim letnjim danima, ne morate da provodite vreme pored šporeta pohujući ih ili dinstajući meso za filovanje. Ova mešavina sira i tikvica inspirisana lazanjama sigurno će vam se dopasti, a zahteva daleko manje truda!

Zapečene tikvice sa sirom i paradajz sosom
Zapečene tikvice sa sirom i paradajz sosomfoto: Delish/YouTube Screenshot

Po najvećim vrućinama potreban nam je lagan ručak koji se pravi očas posla, a tikvice su najpraktičnije letnje povrće baš za takva jela.

 

Ove lagane zapečene rolnice od tikvica i više vrsta sira savršen su izbor za tople letnje dane kada želite ukusan, ali osvežavajući i brz obrok.

 

Kombinacija rikote, mocarele i paradajz sosa pruža bogat ukus, dok tikvice čine jelo laganijim i zdravijim. Priprema je jednostavna, bez mesa i dinstanja luka, a rezultat će oduševiti celu porodicu!

Sastojci:

 

  • 5 tikvica
  • 2 velika jajeta
  • 2 velika jajeta
  • 420 g rikota ili sličnog sira
  • 60 g rendanog parmezana
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu
  • 260 ml paradajz sosa
  • 100 g rendane mocarele


Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Tikvice dobro operite i isecite na dugačke trake.
  2. U jednoj posudi umutite jaja, pa im dodajte rikotu, rendani parmezan (ostavite malo sa strane za posipanje na kraju), beli luk u prahu, so i biber i promešajte.
  3. Na dno posude za pečenje, koju možete i ne morate da podmažete uljem, sipajte tanak sloj paradajz sosa i lepo rasporedite.
  4. Na trake isečene tikvice kašikom tanko namažite paradajz sos, pa na jedan kraj kašikom stavite mešavinu od rikote, pa pospite rendanom mocarelom. Urolajte traku kao sarmu i stavite preko paradajz sosa na dno posude, pa motajte tako dok ne potrošite sve trake tikvica.
  5. Pospite preostalim parmezanom, pa pecite oko 30 minuta, dok tikvice ne budu mekane, a sir se ne istopi.

Zapečene rolnice od tikvica i sira

 

BONUS VIDEO

Nutricionista otkriva kako nas loš izbor hrane i pića može koštati zdravlja tokom letnjih vrućina

 

makonda-tracker