Ako želite ukusno i zasitno jelo od tikvica u vrelim letnjim danima, ne morate da provodite vreme pored šporeta pohujući ih ili dinstajući meso za filovanje. Ova mešavina sira i tikvica inspirisana lazanjama sigurno će vam se dopasti, a zahteva daleko manje truda!
Po najvećim vrućinama potreban nam je lagan ručak koji se pravi očas posla, a tikvice su najpraktičnije letnje povrće baš za takva jela.
Ove lagane zapečene rolnice od tikvica i više vrsta sira savršen su izbor za tople letnje dane kada želite ukusan, ali osvežavajući i brz obrok.
Kombinacija rikote, mocarele i paradajz sosa pruža bogat ukus, dok tikvice čine jelo laganijim i zdravijim. Priprema je jednostavna, bez mesa i dinstanja luka, a rezultat će oduševiti celu porodicu!
Sastojci:
- 5 tikvica
- 2 velika jajeta
- 2 velika jajeta
- 420 g rikota ili sličnog sira
- 60 g rendanog parmezana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- so i biber po ukusu
- 260 ml paradajz sosa
- 100 g rendane mocarele
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Tikvice dobro operite i isecite na dugačke trake.
- U jednoj posudi umutite jaja, pa im dodajte rikotu, rendani parmezan (ostavite malo sa strane za posipanje na kraju), beli luk u prahu, so i biber i promešajte.
- Na dno posude za pečenje, koju možete i ne morate da podmažete uljem, sipajte tanak sloj paradajz sosa i lepo rasporedite.
- Na trake isečene tikvice kašikom tanko namažite paradajz sos, pa na jedan kraj kašikom stavite mešavinu od rikote, pa pospite rendanom mocarelom. Urolajte traku kao sarmu i stavite preko paradajz sosa na dno posude, pa motajte tako dok ne potrošite sve trake tikvica.
- Pospite preostalim parmezanom, pa pecite oko 30 minuta, dok tikvice ne budu mekane, a sir se ne istopi.
Zapečene rolnice od tikvica i sira
BONUS VIDEO
Nutricionista otkriva kako nas loš izbor hrane i pića može koštati zdravlja tokom letnjih vrućina





