Pretvorite klasično italijansko jelo u pravu malu eksploziju ukusa tako što ćete zameniti mleveno meso povrćem koje se smatra pravom riznicom zdravlja.

Bolonjeze sos jedan je od onih po kojima je italijanska kuhinja prepoznatljiva i čuvena i zbog kojih je obožavana, a malo je onih koji mogu da odole tanjiru punom testenine prelivene slasnim sosom od mesa.
Međutim, ova namirnica uopšte ne mora da se nađe u bolonjeze sosu – iako je, istina, obavezan deo tradicionalnog recepta. Umesto mlevenog mesa možete koristiti crveno sočivo kako biste dobili zasitno vegansko, posno jelo punog ukusa i s mnogo više hranljivih materija nego što biste uneli uz svinjetinu ili govedinu.
Crveno sočivo jedna je od najcenjenijih mahunarki zbog ogromnog udela proeina, a sadrži i mnogo zdravih masti, ugljenih hidrata, vlakana, vitamina, gvožđa, folata, kalijuma, tijamina, mangana...
Bolonjeze sos od sočiva
Sastojci:
- 1,5 kašika maslinovog ulja
- 1 velika glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice (ili umesto toga još jedna kašičica origana)
- so i biber po ukus
- 150 ml soka od paradajza
- oko 400 g pasiranog paradajza
- (opciono) 130 ml crnog vina
- 3 šolje bujona od povrća (oko 720 ml)
- 1 šolja crvenog sočiva (oko 185 g)
- ¼ šolje sitno mlevenih oraha (oko 30 g)
- 1 kašika sirćeta
- (opciono) sitno seckan bosiljan ili peršun
- voda po potrebi

Priprema
- Potopite sočivo da odstoji u hladnoj vodi najmanje pola sata, a najviše sat vremena.
- U međuvremenu, pripremite ostale sastojke: sameljite orahe, iseckajte crni i beli luk itd.
- Zagrejte ulje u tiganju, pa propržite na tome luk, začinjen prstohvatom soli.
- Povremeno mešajte, pa kad luk postane staklast, dodajte nekoliko kašika vode i promešajte.
- Zatim dodajte još vode na svakih nekoliko minuta, uz mešanje da ne zagori, i dinstajte još desetak minuta.
- Nakon toga ubacite beli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber, pa ostavite da se krčka jedan minut.
- Umešajte sok od paradajza i mešajte oko tri minuta, pa kad smesa dobije lepu tamnocrvenu boju sipajte vino ako želite (ali nije obavezno).
- Kuvajte uz mešanje dok se smesa fino ne zgusne, pa sipajte bujon od povrća (kocku za supu prokuvanu u vodi) i mešajte dok se ne sjedini.
- Nakon toga, dodajte sočivo i mlevene orahe, pa mešajte dok smesa ne proključa.
- Smanjite temperaturu na srednju, pa krčkajte uz mešanje još 20 minuta.
- Zatim ubacite i pasirani paradajz i ostavite da se kuva još 15-20 minuta ili dok sočivo ne omekne, uz obavezno povremeno mešanje, a po potrebi dodajte još malo vode. Dodajte so i biber po ukusu, a pred kraj i balzamiko sirće.
- Skuvajte testeninu, pa procedite, ali ostavite jednu kutlaču tečnosti u kojoj se kuvala sa strane.
Ako ne planirate odmah da servirate jelo, sipajte sos u šerpu s testeninom i ostavite poklopljeno. Ukoliko servirate odmah, obavezno iskoristite i malo vode u kojoj se testenina kuvala da bi se sos bolje vezao za nju i jelo bilo sočnije.
BONUS VIDEO
Prvo što treba da pitate u restoranu