za neodoljivu večeru

Testo za picu kao u restoranu – tanko, mekano i hrskavo po ivicama! 5 sastojaka i 15 minuta za ukus koji se pamti

0

Pogledajte kako da napravite podlogu za picu baš onakvu kakvu biste dobili u piceriji. Jednostavnije je nego što deluje i, obećavamo, ne zahteva da vrtite testo iznad glave.

Pica sa tankom, mekanom, po ivicama hrskavom korom kao u piceriji
Pica sa tankom, mekanom, po ivicama hrskavom korom kao u picerijifoto: MMD Made my dreams/Shutterstock

Nije potrebno pričati mnogo o tome koliko je pica omiljena u svetu, a njena popularnost porasla je toliko da se današnji dan obeležava kao Dan pice!


Deo je italijanske kuhinje, a najraniji podaci o upotrebi reči "pica" datiraju s kraja 10. veka, jer se pominje u latinskim spisima Codex diplomaticus Caietanus, napisanim u Gaeti, tada delu Vizantije.


Iako ne postoji nikakav poseban povod da se prepustimo čarima pice, danas će veliki broj Amerikanaca, koji 9. februar slave kao Nacionalni dan pice, jesti baš tanko pecivo prekriveno origanom, pelatom, sirom, kobasicama, pršutom... u zavisnosti od ukusa!

 

9. februar se slavi kao Nacionalni dan pice u Americi
9. februar se slavi kao Nacionalni dan pice u Americifoto: Shutterstock / V. Matthiesen

Međutim, kakav god nadev da birate, za picu je ključno testo – želimo da ono bude veoma tanko, na ivicama hrskavo (u nekim slučajevima punjeno sirom na obodima kore), ukusno, savršena podloga za fil, baš kao u piceriji. To je, verovali ili ne, zapravo vrlo lako postići, ako imate pravi recept, a njega ćete pronaći u nastavku.

Testo za picu kao u piceriji


Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 240 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

 

Pica sa tankom, mekanom, po ivicama hrskavom korom kao u piceriji
Pica sa tankom, mekanom, po ivicama hrskavom korom kao u picerijifoto: Azra H/Shutterstock

Priprema

  1. Sipajte kvasac u toplu vodu, pa dodajte šećer, razmutite, pospite kašikom brašna i ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. Potom dodajte brašno i so, pa maslinovo ulje i zamesite tako da dobijete glatko i elastično testo, uz dodavanje brašna po potrebi ukoliko je previše lepljivo.
  3. Ostavite da odstoji oko sat vremena, pa razvucite testo i filujte po želji.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 °C oko 15 minuta.

 

BONUS VIDEO

Kakav je uticaj energetskih pića na čoveka?

Error in getting video.

 

makonda-tracker