superzdrav

Recept za pripremu CRVENOG SOČIVA je jednostavan: Evo kako da dobijete očuvano i čvrsto zrno, a kako kašast ručak

0

Kako se pravilno kuva crveno sočivo, jedna od najzdravijih mahunarki dostupnih u Srbiji?

Crveno sočivo je siznica hranljivih materija, a priprema se daleko brže od njenog 'rođaka' pasulja
Crveno sočivo je siznica hranljivih materija, a priprema se daleko brže od njenog "rođaka" pasuljafoto: Shutterstock / Roman_Garcia

Mahunarke spadaju u grupu namirnica oje bi obavezno trebalo da budu zastupljene u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani, a na našim prostorima su najpopularniji pasulj, boranija i grašak.


Ipak, u samom vrhu najzdravijih mahunarki je sočivo, koje obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...


Sočivo postoji u raznim varijantama i bojama, pa su tako u ponudi žuta, roze, zelena, crvena, pa čak i crna, a kod se uglavnom prodaju braon i crveno sočivo.

Kako se sprema crveno sočivo?

 

  • Isperite i ocedite sočivo.
  • Stavite sočivo u šerpu, prelijte vodom i posolite.
  • Pustite da proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i kuvajte 8-10 minuta.
  • Sklonite s vatre, pa ostavite da odstoji dok sočivo ne upije svu vodu.

 

Sočivo možete praviti na razne načine
Sočivo možete praviti na razne načinefoto: Foodio/Shutterstock

Da li crveno sočivo treba da se potopi pre kuvanja?


Nema potrebe da crveno sočivo odstoji u vodi pre termičke obrade, ali je dobra ideja da se temeljno ispere.


Koliko dugo se kuva crveno sočivo?


Kuvajte sočivo oko 6-8 minuta ako želite da zrno bude čvrsto, odnosno 10 minuta i duže ako preferirate mekano i kašasto sočivo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovaj pasulj je najskuplji, ali i najbolji u Srbiji

 

makonda-tracker