slatko, ukusno i korisno

Tajni sastojak ga čini još zdravijim: Kompot od dunja se pravi očas posla, pružaće vam obilje vitamina C cele zime

0

Kada je reč o slatkoj zimnici, starinski kompot od dunja je jednostavno nezaobilazan, a ako ga pripremite ovako – vaše telo će vam biti zahvalno!

Kompot od dunja prava je riznica hranljivih materija, na prvom mestu vitamina C
Kompot od dunja prava je riznica hranljivih materija, na prvom mestu vitamina Cfoto: Esin Deniz/Shutterstock

S jesenjim danima okrećemo se pripremi zimnice kako bismo bili sigurni da će nam dom tokom hladnog dela godine biti pun zdrave hrane, a obično počinjemo ajvarom, kiselim kupusom i krastavčićima, šarenom salatom i drugim slanim jelima.


Međutim, i voće ima svoje veliko i važno mesto kada je reč o zimnici, a pored domaćih džemova obično je tu i neki kompot. Na našim prostorima je posebno omiljen kompot od dunja, koji je već mnogo godina deo srpske kuhinje.


Dunje su vrlo cenjeno voće, kao jedina vrsta u rodu Cydonia, a imaju izuzetan nutritivni profil. U 100 g ploda nalazi se samo 0,1 g masti i nimalo holesterola, dok on sadrži 197 mg kalijuma, 4 mg natrijuma, 15 mg vitamina C, zatim 11 mg kalcijuma, 8 mg magnezijuma...

Uz to, u receptu za kompot od dunja koji vam danas predstavljamo nalazi se i karanfilić, koji je poznat po brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući mnoštvo antioksidanasa, antibakterijsko svojstvo, koristi za zdravlje jetre i kostiju, regulaciju šećera u krvi, kontrolu čira na želucu...

 

Zato je veoma važno i korisno za zdravlje uživati u dunjama tokom zime i sezone virusa, a pravilno pripremljen kompot će nam pomoći u tome.

 

Najbolji recept za domaći kompot od dunje

 

Kompot od dunja obiluje hranljivim materijama koje će vam koristiti u sezoni virusa
Kompot od dunja obiluje hranljivim materijama koje će vam koristiti u sezoni virusafoto: Ahanov Michael/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 5 kilograma dunja
  • 5 litara vode
  • 1 kilogram šećera
  • 1 kesica limuntusa
  • karanfilić po ukusu


Priprema

  1. Operite dunje dobro, a zatim ih oljuštite i uklonite im koštice. Secite na komade veličine po želji.
  2. Za to vreme, sterilišite tegle (na pravilan način) kako biste uklonili bakterije i gljivice i bili sigurni da će vam kompot dugo trajati.
  3. U hladnu vodu sipajte limuntus, šećer i karanfilić, pa promešajte i stavite da se kuva.
  4. Kad voda proključa, smanjite temperaturu na srednju vatru, pa dodajte kriške dunje i kuvajte oko 5 minuta.
  5. Potom vadite dunje rešetkastom kutlačom ili kašikom i sipajte ih u tople tegle. Nakon toga nalijte vrućim sirupom i dobro zatvorite poklopcem.
  6. Okrenite tegle naopako na 15 minuta ne bi li se vakuumirale, pa ih vratite u uspravan položaj s poklopcem na vrhu, umotajte u ćebe ili peškire i ostavite da odstoje dok se kompot ne ohladi.

Čuvajte kompot od dunja na hladnom i mračnom mestu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju

 

 

makonda-tracker