Kada je reč o slatkoj zimnici, starinski kompot od dunja je jednostavno nezaobilazan, a ako ga pripremite ovako – vaše telo će vam biti zahvalno!
S jesenjim danima okrećemo se pripremi zimnice kako bismo bili sigurni da će nam dom tokom hladnog dela godine biti pun zdrave hrane, a obično počinjemo ajvarom, kiselim kupusom i krastavčićima, šarenom salatom i drugim slanim jelima.
Međutim, i voće ima svoje veliko i važno mesto kada je reč o zimnici, a pored domaćih džemova obično je tu i neki kompot. Na našim prostorima je posebno omiljen kompot od dunja, koji je već mnogo godina deo srpske kuhinje.
Dunje su vrlo cenjeno voće, kao jedina vrsta u rodu Cydonia, a imaju izuzetan nutritivni profil. U 100 g ploda nalazi se samo 0,1 g masti i nimalo holesterola, dok on sadrži 197 mg kalijuma, 4 mg natrijuma, 15 mg vitamina C, zatim 11 mg kalcijuma, 8 mg magnezijuma...
Uz to, u receptu za kompot od dunja koji vam danas predstavljamo nalazi se i karanfilić, koji je poznat po brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući mnoštvo antioksidanasa, antibakterijsko svojstvo, koristi za zdravlje jetre i kostiju, regulaciju šećera u krvi, kontrolu čira na želucu...
Zato je veoma važno i korisno za zdravlje uživati u dunjama tokom zime i sezone virusa, a pravilno pripremljen kompot će nam pomoći u tome.
Najbolji recept za domaći kompot od dunje
Sastojci:
- 5 kilograma dunja
- 5 litara vode
- 1 kilogram šećera
- 1 kesica limuntusa
- karanfilić po ukusu
Priprema
- Operite dunje dobro, a zatim ih oljuštite i uklonite im koštice. Secite na komade veličine po želji.
- Za to vreme, sterilišite tegle (na pravilan način) kako biste uklonili bakterije i gljivice i bili sigurni da će vam kompot dugo trajati.
- U hladnu vodu sipajte limuntus, šećer i karanfilić, pa promešajte i stavite da se kuva.
- Kad voda proključa, smanjite temperaturu na srednju vatru, pa dodajte kriške dunje i kuvajte oko 5 minuta.
- Potom vadite dunje rešetkastom kutlačom ili kašikom i sipajte ih u tople tegle. Nakon toga nalijte vrućim sirupom i dobro zatvorite poklopcem.
- Okrenite tegle naopako na 15 minuta ne bi li se vakuumirale, pa ih vratite u uspravan položaj s poklopcem na vrhu, umotajte u ćebe ili peškire i ostavite da odstoje dok se kompot ne ohladi.
Čuvajte kompot od dunja na hladnom i mračnom mestu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju