Ukoliko volite ajvar ovaj će sigurno postati vaš favorit. Kad se otvori tegla teško da ćete moći da je ostavite sve dok joj ne vidite dno.
Vreme zimnice je uveliko počelo, domaćice su već spremile dosta ukusnih specijaliteta, a sada je došlo vreme da se prirpemi ajvar, pinđur i drugi delikatesi od crvene paprike.
Ako volite ajvar od mlevene paprike onda je leskovački savršen za vas, a ako ste više za onaj od cepkane paprike pogledajte ova recept, pripremite ga i uživajte svim čulima.
Potrebno je:
- 10 kg crvenih paprika
- 250 ml ulja
- 3 kašike šećera
- 100 ml alkoholnog sirćeta
- soli po ukusu
- 2 glavice belog luka (po želji)
Način pripreme:
Paprike ispeći, oljuštiti i ukloniti sve semenke i petiljke. Ono što je najvažnije jeste da se dobro ocede jer ćete tako skratiti dosta proces prženja. Paprike zatim iscepkajte, po želji na krupnije ili sitnije komade.
U šepru sipajte papriku, dodajte zagrejano ulje, sirće, sećer i so, pa sve dobro sjediniti. Po ukusu možete dodati i iseckan beli luk na listiće. Kuvajte sve dok ne ispari voda i dok se ne pravi beli put kad mešate ajvar.
Sipajte u tegle i dobro zatvorite folijom a onda i poklopcem.
Bonus video:
Pravi leskovački ajvar