koristiće vam

Bitno je kakav šećer i poklopac koristite: Da bi domaći džem bio ukusan i trajao do sledećeg leta, primenite ove trikove

0

Prilikom pripreme zimnice, obično se najviše radujemo spremanju džema jer je to najjednostavnije, ali ne zalećite se – ovi saveti mogu vam biti zlata vredni.

Slatki domaći džem od kajsija
Slatki domaći džem od kajsijafoto: Andrey Starostin/Shutterstock

Bio od kajsija, šljiva ili smokava, domaći džem je jedan od omiljenih namaza i definitivno najjednostavnija zimnica za pripremu, ali to ne znači da ne postoje stvari koje vam mogu olakšati posao i produžiti mu rok.

 

Čak i sitnice o kojima ne razmišljate mogu da učine da vam se džem brzo pokvari, a da biste postigli odgovarajuću teksturu, ukus i duže trajanje, primenite ove cake.

 

9 fantastičnih saveta za pripremu domaćeg džema

 

1. Sterilišite tegle.


Sterilizacija je jedan od ključnih koraka u pripremi zimnice jer se zahvaljujući njoj klanjaju sve bakerije i gljivice, pa će hrana trajati duže. Ali budite oprezni, tegle je potrebno sterilisati pod određenim jednostavnim pravilima!

2. Birajte zrelo, ali ne mekano voće.


Koristite voće u vreme kada je na vrhuncu sezone, a ne prezrelo i previše mekano.


3. Dobro skuvajte voće pre svega ostalog.


Ni slučajno dodajte šećer ako voće nije dovoljno mekano za taj korak, a isto važi i ako dodajete limun, cimet i druge sastojke.

 

Priprema domaćeg džema je vrlo jednostavna
Priprema domaćeg džema je vrlo jednostavna foto: Taras Grebinets/Shutterstock

4. Koristite pravi šećer.


Obično se savetuje da se za pripremu džema koristi šećer u granulama jer je on dobar izbor za voće s visokim udelom pektina.


5. Spremite četiri ili pet tacnica.


Obavezno pre pripreme džema stavite u zamrzivač ili u frižider nekoliko tacni kako biste mogli da izvedete specijalni test.


6. Uradite test s tacnicama.


Kad džem počne da ključa i mislite da je spreman, izvadite tacnicu iz zamrzivača i stavite kašičicu džema na njega. Ostavite da se prohladi oko minut, pa gurnite prstu džem. Ako se nabora, znači da je spreman. U suprotnom, treba da se kuva još nekoliko minuta. Proveravajte tako sve dok ne vidite da je spreman.

 

Džem od šljiva je omiljeni slatki namaz na našim prostorima
Džem od šljiva je omiljeni slatki namaz na našim prostorimafoto: Shutterstock / Klimatis019

7. Oprezno s poklopcima!


U gužvi prilikom pripreme zimnice najmanje mislimo o poklopcima, a oni su vrlo važni. Oni treba da budu čisti koliko i tegle, pa pripazite ima li na njima bilo kakvih mrlja i obratite pažnju da li savršeno pristaju teglama ili su nešto veći nego od grla teglice.


8. Ne stavljajte etikete dok je toplo.


Ako volite da zalepite na zimnicu papire na kojima piše šta se nalazi u tegli, obavezno sačekajte da se džem potpuno ohladi. U suprotnom se zbog toplote neće dobro zalepiti.


9. Šta ako stvari pođu naopako?


Ukoliko se džem nije stegao ni nakon hlađenja i pošto ste napunili tegle, slobodno sve vratite u šerpu i ponovo prokuvajte i dodajte malo limunovog soka ili kesicu pektina.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Još jedan način da se iskoristi šipurak

 

makonda-tracker