jednostavno je!

Kako pravilno sterilisati tegle za zimnicu? 4 proverena načina da uklonite bakterije i da vam turšija traje duuuugo

0

Koji god način sterilizacije staklenih tegli da odaberete, obavezno ih pre toga dobro operite, a sama sterilizacija je još jednostavnija i traje prilično kratko.

Da bi turšija trajala duže i ostala kvalitetna, potrebno je sterilisati tegle na pravilan način
Da bi turšija trajala duže i ostala kvalitetna, potrebno je sterilisati tegle na pravilan načinfoto: Shutterstock / casanisa

Kako se bliže svežiji dani, temperatura pada i opraštamo se od lagane letnje kuhinje, a vraćamo se svojim omiljenim radostima kada je reč o jelima – među kojima je na našim prostorima svakako turšija.


Jedna od prvih asocijacija na jesen je pripema voća i povrća tako da mu produžimo rok i uživamo u njima i narednih meseci, a jedan od glavnih preduslova kvalitetne zimnice koja će trajati duže svakako su dobro sterilisane tegle.


Sterilizacija je jedan od ključnih koraka u pripremi kiselih krastavčića, džemova, ajvara i ostalih konzervisanih jela jer se tako uklanjaju sve bakerijei gljivice, pa će hrana trajati duže.

Kako sterilisati tegle u kućnim uslovima?


Postoji više načina da se kod kuće sterilišu staklene posude u kojima ćemo skladištiti turšiju, a pre svakog od njih je neophodno dobro oprati i tegle i poklopci i ukloniti etikete.

 

Najbolji načini za sterilizaciju tegli su vrlo jednostavni
Najbolji načini za sterilizaciju tegli su vrlo jednostavnifoto: Shutterstock / Alliance Images

Sterilizacija tegli u rerni


Najpoznatiji način sterilizacije je bez sumnje uz pomoć rerne. Sve što je potrebno jeste da je zagrejete na 100 stepeni i da poređate tegle u njoj po pek-papiru, ali tako da se ne dodiruju i da im otvori budu okrenuti nadole.
Ostavite da se steriliše oko 20 minuta.


Budite veoma oprezni prilikom vađenja tegli jer će biti vrele, pa sačekajte da se prohlade i obavezno koristite rukavice. Punite ih hranom dok su još tople (ali ni slučajno ne stavljajte vreo džem u vrele tegle jer staklo može da pukne i nalivajte malo po malo).


Nakon što ih napunite, stavite poklopac i okrenite tegle naopako kako bi se vakuumirale.


Sterilizacija tegli u ključaloj vodi


Poređajte otvorene tegle (s otvorom nagore) po širokom loncu, a potom ga napunite vodom tako da ona pokriva otvore tegli. Potom zagrejte vodu do ključanja i ostavite je da odstoji u ključaloj vodi još deset minuta.


Potom isključite ringlu, ostavite da se ohladi, a potom vadite tegle i punite ih hranom za turšiju.

 

Pre sterilizacije tegli, obavezno ih dobro operite
Pre sterilizacije tegli, obavezno ih dobro operitefoto: monticello/Shutterstock

Sterilisanje tegli u mašini za pranje sudova


Najjednostavniji način sterilizacije stakletnih tegli jeste metod u sudomašini. Poređajte ih u praznu mašinu i uključite program pranja na 70 stepeni, pa ih vadite jednu po jednu i punite hranom.


Sterilizacija tegli u mikrotalasnoj pećnici


Nakon što ste oprali tegle, stavite ih u mikrotalasnu rernu i podesite na najvišu temperaturu. Ostavite da stoje unutra jedan minut.


Važna napomena: Ovako se ne sterilišu poklopci, naročito ne metalni jer mogu da se zapale.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se pravi leskovački ajvar?

 

makonda-tracker