sjajan savet

Trik za najhrskaviju i najukusniju slaninu za doručak — bez trunke ulja

0

Ako volite slaninu, onda poslušajte savet šefa kuhinje za njenu najbolju i najefikasniju pripremu.

Šef kuhinje Bili Parizi odao je svoj recept za savršeno hrskavu slaninu bez prženja u tiganju
Šef kuhinje Bili Parizi odao je svoj recept za savršeno hrskavu slaninu bez prženja u tiganjufoto: Elena Veselova/Shutterstock

Slanina je mnogima omiljen i neizostavan deo doručka, ali niko ne voli da, nakon obroka, riba tiganje pune ulja i masti.

 

Ipak, šef Bili Karizi, ekspert u kuhinji sa preko 25 godina iskustva, podelio je najbolji način za pravljenje slanine, i to da bude ukusna i hrskava.

 

On za to uopšte ne koristi tiganj.

 

— Pravio sam više slanine nego što mogu da upamtim. Pravio sam je u fritezi, prženu, grilovanu, ali do danas nisam našao bolji način da je pripremim — počeo je on.

Kako tvrdi ovaj šef kuhinje, najbolje mesto da pripremite slaninu jeste — rerna.

 

Apsolutno najbolji način da obradite slaninu jeste u rerni — navodi on.

 

Ne samo što je lakše, već je i slanina ukusnija i bolje teksture. 

 

Naime, kada je pržite u tiganju, ivice brže zagore, dok sredina može ostati pomalo žilava i teška za griženje. 

 

Slanina u rerni postane fino hrskava i svuda se ravnomerno zapeče
Slanina u rerni postane fino hrskava i svuda se ravnomerno zapečefoto: Foodio/Shutterstock

Kako se navodi, pečenje u rerni znači da je sa svih strana jednako obrađena, hrskava i ukusna. Lepo se karamelizuje, što daje rezultat bogatijeg i slađeg ukusa nego tokom prženja u tiganju.

 

Kako se sprema slanina u rerni?

 

Neophodan vam je papir za pečenje, pošto će se mast otapati. 

Pripazite da se šnitovi slanine ne dodiruju kada ih rasporedite po papiru.

 

Stavite pleh u rernu i pecite na 190 ili 200 stepeni. Prema instrukcijama šega Bilija, ovo je najbolja temperatura za pečenje slanine, jer će tako postati fino i ravnomerno hrskava.

 

Ako pečete na 190 stepeni, pecite slaninu od 22 do 25 minuta, a ako je rerna na 200 stepeni, onda slaninu pecite od 18 do 22 minuta.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA)

 

makonda-tracker