Ako volite slaninu, onda poslušajte savet šefa kuhinje za njenu najbolju i najefikasniju pripremu.
Slanina je mnogima omiljen i neizostavan deo doručka, ali niko ne voli da, nakon obroka, riba tiganje pune ulja i masti.
Ipak, šef Bili Karizi, ekspert u kuhinji sa preko 25 godina iskustva, podelio je najbolji način za pravljenje slanine, i to da bude ukusna i hrskava.
On za to uopšte ne koristi tiganj.
— Pravio sam više slanine nego što mogu da upamtim. Pravio sam je u fritezi, prženu, grilovanu, ali do danas nisam našao bolji način da je pripremim — počeo je on.
Kako tvrdi ovaj šef kuhinje, najbolje mesto da pripremite slaninu jeste — rerna.
— Apsolutno najbolji način da obradite slaninu jeste u rerni — navodi on.
Ne samo što je lakše, već je i slanina ukusnija i bolje teksture.
Naime, kada je pržite u tiganju, ivice brže zagore, dok sredina može ostati pomalo žilava i teška za griženje.
Kako se navodi, pečenje u rerni znači da je sa svih strana jednako obrađena, hrskava i ukusna. Lepo se karamelizuje, što daje rezultat bogatijeg i slađeg ukusa nego tokom prženja u tiganju.
Kako se sprema slanina u rerni?
Neophodan vam je papir za pečenje, pošto će se mast otapati.
Pripazite da se šnitovi slanine ne dodiruju kada ih rasporedite po papiru.
Stavite pleh u rernu i pecite na 190 ili 200 stepeni. Prema instrukcijama šega Bilija, ovo je najbolja temperatura za pečenje slanine, jer će tako postati fino i ravnomerno hrskava.
Ako pečete na 190 stepeni, pecite slaninu od 22 do 25 minuta, a ako je rerna na 200 stepeni, onda slaninu pecite od 18 do 22 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA)