Ako želite jači doručak ili večeru, pecivo je ono čemu se prvo okrećemo, a proverene turske pite su zasitno i ukusno rešenje, zar ne?
Kada je reč o balkanskoj kuhinji, pite su bez sumnje među omiljenim pecivima, a njima ne možemo da odolimo ni u najvrelijim letnjim danima.
Opcija je mnogo, a pouzdana domaća pita sa sirom pravi se brzo i jednostavno, a garantuje da od stola niko neće ustati praznog stomaka.
Pita koju vam danas predstavljamo priprema se od svega nekoliko sastojaka, a a za nju se koriste gotove kore, iako će biti tako mekane i slasne da će delovati kao da ste ih sami razvlačili! Sve zahvaljujući posebnoj caki...
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora
- 250 g sira
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 2 cela jajeta
- 5 kašika ulja
- so po ukusu (prvo probajte sir da proverite koliko je slan)
Priprema
- Umutite jaja, pa sipajte jogurt, mleko i ulje i dobro promešajte, posolite, pa ponovo promešajte.
- Podmažite pleh uljem, pa stavite jednu koru za pitu. Na nju nanesite tri kašike fila i razmažite ga duž cele kore, pa prelopite novom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
- Sada je vreme za trik koji izdvaja ovu pitu: da bi bila još sočnija, pre pečenja je isecite na kocke, pa tek onda prelijte preostalim filom.
- Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Služite uz hladno kiselo mleko ili jogurt i uživajte u svakom predivnom zalogaju.
BONUS VIDEO
Šta Kinezi jedu za doručak?