uz hladan jogurt je nestvarna

Prelivena turska pita sočnija i od bureka: Zbog jednog trika je superslasna, a lepši fil od sira ne postoji

0

Ako želite jači doručak ili večeru, pecivo je ono čemu se prvo okrećemo, a proverene turske pite su zasitno i ukusno rešenje, zar ne?

Domaća pita sa sirom i jogurtom
Domaća pita sa sirom i jogurtomfoto: Heghineh Cooking Show, Youtube Printscreen

Kada je reč o balkanskoj kuhinji, pite su bez sumnje među omiljenim pecivima, a njima ne možemo da odolimo ni u najvrelijim letnjim danima.


Opcija je mnogo, a pouzdana domaća pita sa sirom pravi se brzo i jednostavno, a garantuje da od stola niko neće ustati praznog stomaka.


Pita koju vam danas predstavljamo priprema se od svega nekoliko sastojaka, a a za nju se koriste gotove kore, iako će biti tako mekane i slasne da će delovati kao da ste ih sami razvlačili! Sve zahvaljujući posebnoj caki...

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje gotovih kora
  • 250 g sira
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 2 cela jajeta
  • 5 kašika ulja
  • so po ukusu (prvo probajte sir da proverite koliko je slan)


Priprema

  1. Umutite jaja, pa sipajte jogurt, mleko i ulje i dobro promešajte, posolite, pa ponovo promešajte.
  2. Podmažite pleh uljem, pa stavite jednu koru za pitu. Na nju nanesite tri kašike fila i razmažite ga duž cele kore, pa prelopite novom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
  3. Sada je vreme za trik koji izdvaja ovu pitu: da bi bila još sočnija, pre pečenja je isecite na kocke, pa tek onda prelijte preostalim filom.
  4. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


Služite uz hladno kiselo mleko ili jogurt i uživajte u svakom predivnom zalogaju.

 

BONUS VIDEO

Šta Kinezi jedu za doručak?

 

makonda-tracker