Ako tražite savršen recept za brz i ukusan letnji ručak, jelo sa patlidžanom je pravi izbor.
Ovaj jednostavan recept ne samo da će oduševiti vaša nepca, već je i prepun hranljivih sastojaka koji čine obrok zdravim i laganim.
Priprema je brza i laka, a rezultat je sočno jelo koje mami svojim mirisom i izgledom.
Uživajte u harmoniji ukusa i osvežavajućem obroku koji će postati omiljeni deo vašeg letnjeg menija.
SASTOJCI
Za osnovu:
- 4 patlidžana (1300 grama)
- Maslinovo ulje (50 ml)
- Mlevena paprika
- So
Za punjenje:
- Mleveno goveđe meso (500 grama)
- 3 paradajza
- 1 crvena paprika
- 4 zelene paprike
- 1 luk
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica paradajz paste (25 grama)
- 4-5 kašika biljnog ulja (40 ml)
- 1 čaša vode (200 ml)
- Paprika, crni biber, kim, timijan i so
Završni dodir:
- Rendani sir čedar (200 grama)
- 2-3 grančice peršuna
PRIPREMA
- Oprati 4 patlidžana, zatim svakom od njih nožem odstraniti vrhove, pa svaki iseći uzduž na jednako debela 4 dela.
- U jednu posudicu sipati maslinovo ulje, pa dodati so i mlevenu papriku i sve zajedno dobro promešati. Dobijenim prelivom premažite isečene kriške patlidžana sa svih strana.
- Tako premazan patlidžan poređajte na pleh koji ste pretodno prekrili papirom za pečenje. Ubacite u rernu na 200° i ostavite da se peče 30 minuta.
- Za to vreme u blenderu izblendajte paradajz, potom na sitno iseckajte crvenu i zelenu papriku, kao i crni i beli luk. Potom u tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite iseckani crni i beli luk. Kada luk postane zlatkast ubacite mleveno meso. Neprestano mešajte dok meso ne promeni boju, odnosno postane braon.
- Potom sipajte iseckanu crvenu i zelenu papriku pa mešajte 2 minuta, a zatim dodajte i prethodno izblendani paradajz, paradajz pastu, mlevenu papriku, kim, crni biber, so i timijan. Na kraju dodajte čašu vode. Neka se sve krčka 5 minuta pa sklonite sa vatre.
- Izvucite patlidžan iz rerne i odozgo ga napunite upravo dobijenim filom, pa preko toga stavite na krupno izrendan čedar sir i ponovo ubacite pleh u rernu, ponovo na 200°, ali ovoga puta samo 15 minuta.
- Kada izvadite pleh iz rerne, jelo dekorišite iscepkanim peršunom po želji i poslužite. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Tradicionalno jelo Perua
( Glossy, E.S. )