tako ukusno!

Kako se pravi AUTENTIČNA BAKLAVA? 3 pravila za pun ukus omiljenog slatkiša na turski način

0

Ako volite da jedete baklavu, obavezno povedite računa o pravilima uz koje će ona biti najukusnija do sad.

Baklava je neiozstavan slatkiš i na ovom podneblju
Baklava je neiozstavan slatkiš i na ovom podnebljufoto: Mehmet etin / Alamy, Profimedia

Turska baklava je najsočnija poslastica koju neizostavno morate probati ako otputujete u ovu zemlju. Ukus orijenta i slast su neprevaziđeno dobri, ali baklava je obožavan kolač i na ovim prostorima, a srpske domaćic je rado spremaju za posebne prilike, proslave, slave...

 

Bilo da jedete popularne cigaret ili mrak baklave, ni sa jednim receptom nema greške!

 

Ipak, u Turskoj se ona jede i bez posebnog povoda, a u svakoj verziji je preukusna. 

 

Hrskavi slatkiš zlatne boje može da se jede i do nekoliko dana, ako vam opstane, ali definitivno je najukusniji nekoliko sati nakon što se napravi.

 

 

Međutim, Turkinje pri pripremanju ovog slatkiša vode računa i pridržavaju se određenih pravila, koja možete poštovati i vi da vam baklava bude autentična kao turska.

 

3 pravila za pripremu turske baklave

 

  1. Ručno razvijanje kora. Kore se ručno prave i, uz to, treba da budu izuzetno tanke, što tanje razvijene.
  2. Šećerni sirup. Šećerni sirup se ne pravi odokativno, već je uvek u razmeri 1:1 sa vodom, a tu se dodaje i limunov sok. 
  3. Pistaći. Naše domaćice prave baklavu s orasima, ali u mlevene orahe obavezno dodajte i pistaće, za pun, autentičan i prelep ukus!
Ne zaboravite da dodate pistaće u baklavu
Ne zaboravite da dodate pistaće u baklavufoto: Mehmet etin / Alamy, Profimedia

Inače, istorija baklave nije najbolje dokumentovana, a linajverovatnije potiče iz carskih kuhinja Topkapi palate u tadašnjem Konstantinopolju, koja je bila glavna rezidencija osmanskih sultana skoro četiri veka. 

 

Sultani su janjičarima svakog 15. u mesecu Ramazana poklanjali poslužavnike s baklavama u ceremonijalnoj paradi nazvanoj Baklava povorka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako se sprema Bajram

 

makonda-tracker