prste da poližete

Preliveni orijentalni kolač jedinstvenog ukusa: Proveren recept za URMAŠICE gotove dok ste rekli "SOČNO ČUDO"

0

Među poslasticama za koje se pravi slatki preliv, na našim prostorima je među omiljenima slasna i neodoljiva urmašica

U slasne urmašice obavezno ubacite orah za još lepši ukus
U slasne urmašice obavezno ubacite orah za još lepši ukusfoto: Emir Pecenkovic/Shutterstock

Neko ih zove urmašice, neko hurmašice, ali jedno je sigurno – niko ne može da im odoli!


Ovaj orijentalni kolač dobio je svoje neobično ime jer oblikom podseća na urme, koje se uglavnom ne koriste u njegovoj pripremi (ali možete ubaciti jednu u sredinu za efekat iznenađenja!).


Urmašice su najpopularnije u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali su obožavane u balkanskoj kuhinji uopšte, a pripremaju se vrlo brzo i jednostavno.


Uglavnom se za njihovu pripremu koristi oštro belo brašno, a ključno je preliti ih sirupom od šećera i limuna. Po želji u sredinu urmašica možete ubaciti orah, a i ako to propustite, svakako dobijate neodoljiv slatkiš.

Recept za urmašice

 

Sastojci


Za kolač:

 

  • 2 cela jajeta
  • 450 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml ulja
  • 160 g šećera
  • orasi


Za preliv:

 

  • 1 limun
  • 2 šolje šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 šolje vode

 

Neko ih zove urmašice, neko hurmašice, a vole ih svi!
Neko ih zove urmašice, neko hurmašice, a vole ih svi!foto: DrMadra/Shutterstock

Priprema

  1. Umutite jaja sa šećerom, pa im dodajte ulje i nastavite da mutite dok ne dobijete finu i glatku smesu.
  2. Postepeno dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa najpre mešajte varjačom, a potom mesite rukom. Testo ne treba da bude ni previše tvrdo i previše meko, ali mora da bude glatko.
  3. Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo testa i oblikujte u kuglice, pa njih spljeskajte u oblik valjka. U sredinu urmašice ubacite orah.
  4. Ređajte po plehu koji ste podmazali ili obložili pek-papirom, pa čačkalicom ili viljuškom napravite šaru na vrhu ili utisnite rende da ostavi oblike.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni, oko 20-25 minuta.
  6. Za preliv, sipajte šećer i vanilin šećer u vodu, pa u to ubacite limun isečen na kolutove. Stavite se kuva, uz mešanje, pa kad se zgusne, time prelijte kolače.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Slatko od slanine - najčudniji recept za koji ste čuli

 

makonda-tracker