osvaja na prvi zalogaj

Najprostiji STARINSKI RECEPT za baklavu od gotovih kora: Sočan i mekan kolač savršen za vreme posta

0

Što duže stoji dobija sve lepši i lepši ukus 

foto: Shutterstock / Tatiana Bralnina
foto: Shutterstock / Tatiana Bralnina

Tokom posta izbor slatkiša je ograničen, a na meniju domaćica su često baklave, koje su sočne i slatke pa lako mogu da utole želju za šećerom.

 

Ovi kolači koji su nekada krasili izloge poslastičarnica nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.

 

Ako ste se uželeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.

 

 

Sastojci:

 

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 400 g šećera
  • 300 g oraha
  • 100 ml ulja
  • dve kesice vanilin šećera
  • 1 limun

 

Starinski recept za baklavu koja osvaja na prvi zalogaj
Starinski recept za baklavu koja osvaja na prvi zalogajfoto: Shutterstock / Sofiia Popovych

 

Priprema:

 

Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.

 

Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

 

Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.

 

Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.

 

 

makonda-tracker