Ove lagane leipinjice se pripremaju bez mnogo muka, a punjene su sočnim nadevom posle kog sigurno nećete ostati gladni
Iako se obično nazivaju palačinkama, gozleme su tanke lepinje, punjene na razne načine, iako je nauobičajeniji fil od sira i spanaća.
Unutrašnjost gozlema obično je mekana, uz vrlo kremast i lagan nadev, dok su spolja blago hrskave, testo je jednostavno i može da se napravi čak i bez kvasca, iako su lepše s njim.
Možete ih služiti za doručak ili za večeru, a možete biti sigurni da posle gozlema nećete ostati praznog stomaka.
Sastojci
Za testo:
- 1 šolja tople vode (250 ml )
- 2 ¼ kašičice suvog kvasca
- 3 šolje brašna (390 g)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike jogurta (30 g)
- ¼ kašičice soli
Za nadev:
- 400 g zamrznutog spanaća
- 1 glavica crnog luka
- 200 g feta sira
- 100 g mocarele
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema
Za testo
Pomešajte suvi kvasac s toplom vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Sipajte potom so i brašno, pa promešajte i potom dodajte maslinovo ulje i jogurt i sve lepo sjedinite, pa zamesite. Napravite loptu od testa, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji dok ne naraste duplo.
Za nadev
Iscedite vodu nakon što odmrznete spanać, pa ga iseckajte sitno. Stavite spanać u činiju, pa mu dodajte ostale sastojke za fil: izmrvljen feta sir i mocarelu, tucanu papriku, sitno seckan crni i beli luk, i sve dobro promešajte i ostavite sa strane.
Oblikovanje i pečenje
Kad naraste, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite, pa presecite na šest jednakih delova, od kojih ćete napraviti kugle.
Uzmite jednu loptu, razvucite je oklagijom u kvadrat. Stavite fil na testo i ravnomerno ga rasporedite, ali ostavite prazan prostor oko fila, po ivicama testa.
Preklopite svaku stranu do sredine testa, tako da pokrijete fil u potpunosti.
Pecite u zagrejanom i podmazanom tiganju, po tri minuta s obe strane.
Pogledajte video.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Najbolji recept za pitu s mesom