prste da poližete

Sveže danima, s kremastim filom: Turske palačinke GOZLEME nisu masne, a prave se brzo i jednostavno

2

Ove lagane leipinjice se pripremaju bez mnogo muka, a punjene su sočnim nadevom posle kog sigurno nećete ostati gladni

Turske palačinke GOZLEME zapravo su punjene tanke lepinje
Turske palačinke GOZLEME zapravo su punjene tanke lepinjefoto: BarthFotografie, Shutterstock

Iako se obično nazivaju palačinkama, gozleme su tanke lepinje, punjene na razne načine, iako je nauobičajeniji fil od sira i spanaća.

 

Unutrašnjost gozlema obično je mekana, uz vrlo kremast i lagan nadev, dok su spolja blago hrskave, testo je jednostavno i može da se napravi čak i bez kvasca, iako su lepše s njim.


Možete ih služiti za doručak ili za večeru, a možete biti sigurni da posle gozlema nećete ostati praznog stomaka.

Sastojci


Za testo:

 

  • 1 šolja tople vode (250 ml )
  • 2 ¼ kašičice suvog kvasca
  • 3 šolje brašna (390 g)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike jogurta (30 g)
  • ¼ kašičice soli


Za nadev:

 

  • 400 g zamrznutog spanaća
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g feta sira
  • 100 g mocarele
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu

 

Priprema


Za testo


Pomešajte suvi kvasac s toplom vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Sipajte potom so i brašno, pa promešajte i potom dodajte maslinovo ulje i jogurt i sve lepo sjedinite, pa zamesite. Napravite loptu od testa, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji dok ne naraste duplo.


Za nadev


Iscedite vodu nakon što odmrznete spanać, pa ga iseckajte sitno. Stavite spanać u činiju, pa mu dodajte ostale sastojke za fil: izmrvljen feta sir i mocarelu, tucanu papriku, sitno seckan crni i beli luk, i sve dobro promešajte i ostavite sa strane.


Oblikovanje i pečenje


Kad naraste, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite, pa presecite na šest jednakih delova, od kojih ćete napraviti kugle.
Uzmite jednu loptu, razvucite je oklagijom u kvadrat. Stavite fil na testo i ravnomerno ga rasporedite, ali ostavite prazan prostor oko fila, po ivicama testa.


Preklopite svaku stranu do sredine testa, tako da pokrijete fil u potpunosti.
Pecite u zagrejanom i podmazanom tiganju, po tri minuta s obe strane.

 

Pogledajte video.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Najbolji recept za pitu s mesom

 

makonda-tracker