(recept)

Mekane kao pamuk, a unutra – ČISTA SLAST: Božanstvene turske PEJNIRLI POGAČICE kojima je teško odoleti

0

Jedan od najlepših dragulja bogate i raznovrsne turske kuhinje su peciva, a punjene pejnerli pogačice su među najomiljenijima

Neodoljive turske pejnirli pogačice
Neodoljive turske pejnirli pogačicefoto: Esin Deniz/Shutterstock

Turska kuhinja poznata je po izuzetnim pecivima, pre svega pitama i kolačima, ali nisu zanermarljivi ni hlebovi, ukusne turske kiflice i razne druge varijanta, od kojih je među najpopularnijima pejnirli pogačica (peynirli poğaça).


U pitanju su pogačice filovane sirom i peršunom, veoma mekane, sočne i zasitne, koje se prave očas posla.


Mekoću i poseban šmek daje im jogurt, a pospite ih semenkama po ukusu i dobićete neodoljiv doručak ili večeru.

Sastojci


Za pogačice:

 

  • 120 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 75 ml jogurta
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 60-120 ml toplog mleka


Za fil:

 

  • 170 g feta sira
  • 1/4 šolje sitno seckanog peršuna (oko 15 g)


Za premazivanje:

 

  • 1 žumance
  • 1 kašika vode
  • susam po želji


Priprema

 

  1. Sipajte mlaku vodu u činijju, dodajte suvi kvasac, pa razmutite i pospite kašikom brašna. Ostavite da odstoji pokriveno oko 10 minuta.
  2. Zatim dodajte brašno i so, promešajte, pa dodajte jogurt, maslinovo ulje i mleko i dobro promešajte, pa zamesite. Ako vam testo deluje suvo i kao da se mrvi, dodajte još malo mleka.
  3. Na pobrašnjenoj površini, mesite testo dok ne bude glatko i elastično, pa napravite loptu, vratite u činiju i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sat vremena.
  4. U manjoj činiji pomešajte izmvrljen feta sir s peršunom. Uključite rernu na 180˚C.
  5. Na pobrašnjenoj površini premesite kuglu testa, pa ga presecite na 12 delova. Komad testa spljeskajte dlanovima, pa stavite jednu kašiku fila od sira i peršuna na sredinu. Zatim preklopite krug od testa na pola i prstima lepo sastavite ivice tako da nadev ne curi.
  6. Ređajte po plehu obloženom pek-papirom. Ostavite da odstoji još pola sata.
  7. U manjoj činiji umutite žumance s vodom, pa četkicom premažite testo. Pospite susamom ili drugim semenkama po izboru.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kiflice sa džemom

 

makonda-tracker