Jedan od najlepših dragulja bogate i raznovrsne turske kuhinje su peciva, a punjene pejnerli pogačice su među najomiljenijima
Turska kuhinja poznata je po izuzetnim pecivima, pre svega pitama i kolačima, ali nisu zanermarljivi ni hlebovi, ukusne turske kiflice i razne druge varijanta, od kojih je među najpopularnijima pejnirli pogačica (peynirli poğaça).
U pitanju su pogačice filovane sirom i peršunom, veoma mekane, sočne i zasitne, koje se prave očas posla.
Mekoću i poseban šmek daje im jogurt, a pospite ih semenkama po ukusu i dobićete neodoljiv doručak ili večeru.
Sastojci
Za pogačice:
- 120 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 75 ml jogurta
- 60 ml maslinovog ulja
- 60-120 ml toplog mleka
Za fil:
- 170 g feta sira
- 1/4 šolje sitno seckanog peršuna (oko 15 g)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika vode
- susam po želji
Priprema
- Sipajte mlaku vodu u činijju, dodajte suvi kvasac, pa razmutite i pospite kašikom brašna. Ostavite da odstoji pokriveno oko 10 minuta.
- Zatim dodajte brašno i so, promešajte, pa dodajte jogurt, maslinovo ulje i mleko i dobro promešajte, pa zamesite. Ako vam testo deluje suvo i kao da se mrvi, dodajte još malo mleka.
- Na pobrašnjenoj površini, mesite testo dok ne bude glatko i elastično, pa napravite loptu, vratite u činiju i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sat vremena.
- U manjoj činiji pomešajte izmvrljen feta sir s peršunom. Uključite rernu na 180˚C.
- Na pobrašnjenoj površini premesite kuglu testa, pa ga presecite na 12 delova. Komad testa spljeskajte dlanovima, pa stavite jednu kašiku fila od sira i peršuna na sredinu. Zatim preklopite krug od testa na pola i prstima lepo sastavite ivice tako da nadev ne curi.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom. Ostavite da odstoji još pola sata.
- U manjoj činiji umutite žumance s vodom, pa četkicom premažite testo. Pospite susamom ili drugim semenkama po izboru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kiflice sa džemom