Tradicionalna turska baklava je poslastica koju mnogi obožavaju, ali postoji jedna vrsta ovog kolača koja će vas iznova osvojiti i naterati da je zavolite, ukoliko dosad niste.
Popularna "mrak" baklava je od davnina poznat turski kolač sa blagim izmenama u receptu koje su vremenom dolazile kako bi poboljšale ukus ovoj neprevaziđenoj sočnoj poslastici.
Kada napavite "mrak" baklavu, zasigurno više nikad nećete poželeti da jedete nijednu drugu!
Sastojci:
- 12-14 listova kora za baklavu
- 200g mlevenih oraha
- 100g mlevene plazme (ili drugog keksa)
- 100g rendane čokolade
- 3 kašike šećera
- 4 kašike griza
- 200 ml ulja
- malo vode
- 50g putera
Za sirup:
- 600g šećera
- 1 vanilin šećer
- 700ml vode
Priprema:
Najpre pripremite sirup tako što ćete sve sastojke kuvati oko 20 minuta i ostaviti da se ohladi, pa nakon toga pređite na pravljenje same baklave.
Sjedinite orahe, plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Potrudite se da smesa bude jedinstvena. U međuvremenu otopite ulje i puter, pa pleh malo premažite puterom.
Na radnu površinu stavite prvu koru koju ćete posuti sa nekoliko kašika otopljenog putera i ulja, to preklopite drugom korom i na jedan kraj stavite fil celom dužinom kore.
Urolajte pažljivo i stavite u pleh, a sa ostalim korama ponovite postupak. Isecite na jednake parčiće po želji i pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Kada je baklava pečena, prelijte je hladnim sirupom i uživajte u vašem kolaču za sva vremena!