(recepti)

Počinje USKRŠNJI POST: 7 sjajnih ideja za posni doručak ili večeru – neke su gotove za 3 minuta, a neke kao delo pekara

3

Ako ne znate šta sve možete da jedete za doručak i večeru za vreme Vaskršnjeg posta, a da vam jelovnik bude raznovrstan, predlažemo sledeća jela

Posna peciva za doručak i večeru tokom Uskršnjeg posta
Posna peciva za doručak i večeru tokom Uskršnjeg postafoto: GK1982, Esin Deniz, Shutterstock

Uskršnji post trajaće ove godine od 18. marta do 4. maja, a svaka sedmica Vaskršnjeg posta ima sopstvena pravila, što znači da se ne posti svakog dana na isti način – nekad je to na vodi, a nekad na ulju, nekada su dopušteni riba i vino, a nekad ne.


Iako deluje kao veliki izazov za gurmane, planiranje posnih obroka zapravo nije i ne mora da bude tako komplikovano i, uz malo organizacije, moguće je lako se hraniti svakodneno bez namirnica životinjskog porekla.


Obično najviše promišljanja zahtevaju doručak i večera, a mi vam predlažemo sledećih sedam recepata za ukusan i zasitan posni obrok.

Obrok salata s tunjevinom

 

Obrok salata s tunjevinom
Obrok salata s tunjevinomfoto: DronG/Shutterstock

Sastojci:

 

  • nekoliko listova iceberg salate
  • 1 paradajz
  • 180 g tunjevine
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • začini po ukusu


Priprema

  1. Dobro operite i iseckajte salatu, pa dodaje sitno seckan paradajz i tunjevinu iz konzerve.
  2. Prelijte sirćetom i uljem i dobro promešajte.
  3. Služite uz integralni hleb.


Posne mekike

 

Posne mekike
Posne mekikefoto: Shutterstock/GK1982

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 g tople vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • ulje po potrebi (za prženje)


Priprema

 

  1. U malo tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje
  2. Dodajte aktivirani kvasac i promešajte, pa zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
  3. Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, pa razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
  4. Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.

Ovsena kaša

 

Ovsena kaša s borovnicama i jagodama
Ovsena kaša s borovnicama i jagodamafoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 4-5 kašika ovsenih pahuljica
  • 150 ml vode ili biljnog mleka
  • 100 g borovnica
  • 1 kašičica meda


Priprema

 

  1. Prelijte ovsene pahuljice vodom i ostavite da odstoji da omekne.
  2. Dodajte seckane borovnice i med.


Posna pita s povrćem

 

Posna burek-pita s povrćem
Posna burek-pita s povrćemfoto: Tolga Deniz Aran/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 6 gotovih kora za pitu
  • 150 g pirinča
  • pola kilograma praziluka
  • 100 ml kisele vode
  • jedna srednja šargarepa
  • 100 ml ulja (odmah odvojte od toga oko 30 ml za prelivanje kora)
  • so, biber, suvi začin, majčina dušica po ukusu
  • susam


Priprema

  1. Dobro operite pirinač, pa ga skuvajte. Zatim dobro ocedite.
  2. Na ulju propržite praziluk isečen na tanke kolutove. Potom mu dodajte sitno izrendanu šargarepu i pržite minut do dva.
  3. Nakon što šargarepa omekša, dodajte pirinač, pa začinite po ukusu.
  4. U jednoj činijici pomešajte kiselu vodu i oko 30 ml ulja, za preliv.
  5. Stavite dve kore jednu na drugu, pa gornju poprskajte ovim prelivom, pa poređajte deo fila po kori. Preko stavite dve kore, poprskajte gornju prelivom, pa nanesite još fila. Stavite preko još dve kore, poprskajte, pa uvijte sve u rolat, pospite susamom ili kimom i stavite u pleh (podmazan ili obložen pek-papirom). Ako ste stavili malo fila i imate još kora, možete ponavljati dok ne utrošite sav materijal.
  6. Pospite susamom.
  7. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Posne kiflice sa spanaćem

 

Domaće kiglice sa spanaćem
Domaće kiglice sa spanaćemfoto: Bobica10/Shutterstock

Sastojci


Za testo:


500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja biljnog mleka
1/2 šolje ulja


Za fil:

 

  • ulje za prženje
  • 200 g svežeg spanaća
  • 200 g tofu sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Pomešajte najpre suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so.
  2. U to dodajte ulje i biljno mleko, pa zamesite glatko testo i pokrijte krpom. Neka odstoji oko pola sata.
  3. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa tome dodajte sitno seckan i dobro oceđen spanać, pa propržite.
  4. Dodajte tofu sir, so i biber, pa pržite dok se lepo ne sjedini.
  5. Razvucite testo u krug, isecite ga na trouglove i u svaki dodajte kašikom malo fila, pa motajte kiflice.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta.


Posne palačinke

 

Posne palačinke su najbolji spoj s domaćim pekmezom
Posne palačinke su najbolji spoj s domaćim pekmezomfoto: SedovaY/shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 ml kisele vode
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kesice sode bikarbone
  • 1 šoljica ulja (mala šolja za kafu)
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • džem po ukusu


Priprema

  1. U činiju sipajte suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so, pa dodajte kiselu vodu i ulje.
  2. Dobro umutite, pa kuglačom sipajte u zagrejan tiganj prethodno podmazan uljem.
  3. Okrenite palačinku posle oko 30 sekundi i ponavljajte dok ne utrošite smesu.
  4. Filujte palačinke džemom.

Domaći humus

 

Tradicionalni domaći humus
Tradicionalni domaći humusfoto: Megan Betteridge/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike vode (ako ste kuvali leblebije i ne koristite one iz konzerve, idealno je da to bude voda koju ste koristili za kuvanje)
  • ¼ šolje limunovog soka
  • ¼ šolje tahinija (kupovnog ili, još bolje, domaće tahini paste)
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, mlevena paprika i biber po ukusu

 

Priprema

  1. U blender sipajte tahini i limunov sok, pa to blendajte jedan minut, pokupite silikonskom špatulom sa zidova blender, vratite na dno, pa blendajte još malo dok ne dobijete finu i kremastu teksturu.
  2. U to ubacite sitno iseckan čen belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice soli i kumin, pa blendajte još pola minuta, očistite sa zidova blendera, vratite na dno i blendajte još pola minuta.
  3. Ubacite leblebije, koje ste prethodno isprali i dobro ocedili, pa bledajte dok ne dobijete glatku masu.
  4. U tom trenutku, humus će verovatno biti gust (ili će čak imati sitne delove leblebija), pa mu dodajte jednu po jednu kašiku vode, uz pauze za blendanje, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  5. Dodajte so, biber i mlevenu papriku po ukusu, pa blendajte još 10-ak sekundi.
  6. Sipajte u staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u frižideru, gde može stajati nedelju dana. Služite uz integralni hleb.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju

 

makonda-tracker