ukus je nezaboravan

Najsočniji POSNI BUREK koji ćete jesti i van posta: Od ovog fila ne postoji ni lepši ni jednostavniji (RECEPT)

1

Od samo nekoliko sastojaka možete napraviti superbrzi domaći burek za koji ste sigurni da ne sadrži namirnice životinjskog porekla ni u tragovima

Posni burek sa pečurkama odlično ide sa maslinama i paprikama
Posni burek sa pečurkama odlično ide sa maslinama i paprikamafoto: from my point of view/Shutterstock

Burek je s razlogom jedna od najvećih zvezda balkanske kuhinje, a toliko je obožavan da postoji mnogo varijanti ovog božanstvenog peciva od tankih kora.


Najpopularniji su burek s mesom i sirom, ali ni posne verzije nisu za potcenjivanje.

 

Najčešće se pravi posni burek od pečuraka, superzdravog dara prirode na koji često zaboravljamo, za koji vam ne treba ni mnogo vremena, a da biste bili sigurni da će biti superslastan, ni slučajno ne preskačite da svaku koru premažete kombinacijom ulja i gazirane vode.

Burek sa šampinjonima, od gotovih kora za pitu


Sastojci:


Za burek

 

  • pakovanje gotovih kora za pitu (od pola kilograma)
  • 3 kašike ulja
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 krompira srednje veličine
  • pakovanje šampinjona (oko 400 g)
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • peršun po želji


Za premazivanje kora

 

  • 100 ml ulja
  • 300 ml kisele vode


Priprema

  1. Na dobro zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk, pa posolite i dodajte naredane krompire i dobro promešajte.
  2. Dodajte sitno seckane šampinjone, pa ubacite biber, peršun i suvi začin po ukusu i ostavite da se lepo krčka.
  3. U jednoj posudi pomešajte mineralnu vodu i ulje i dobro promešajte.
  4. Obložite kalup za pečenje pek-papirom, pa pa stavite dve kore preko tepsije, tako da im polovine vire preko ivice tepsije, a pokriju dno u potpunosti, pa preko dna stavite jednu koru složenu u lagan kvadrat.
  5. Umočite četkicu u mešavinu vode i ulja, pa dobro namažite kore. Stavite kašikom deo fila, pa preklopite novom korom, dobro je namažite premazom i opet filujte. Ponavljajte sve dok ne utrošite materijal.
  6. Na kraju preklopite krajevima kora koji vire izvan posude za pečenje i dobro namažite premazom i te poslednje kore odozgo.
  7. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, ne manje od pola sata.

 

BONUS VIDEO

Otac Gligorije: Kako slaviti POSNU SLAVU?

 

makonda-tracker