predivno & čarobno

3 načina da superzdravi SPANAĆ bude ukusniji: Brzi recepti zlata vredni, koje će baš svi voleti (RECEPT)

0

Obavezno nabavite puno spanaća jer kada jednom počnete da ga dodajete u neka od svojih jela, poželećete da ga dodate u sva.

Umak od spanaća
Umak od spanaćafoto: nblx/ shutterstock

Spanać je još jedno povrće u nizu koje ste kao mali odbijali da jedete, a sada prosto ne možete da zamislite bogat i zdrav obrok bez njega.

 

Bilo da je počasni gost pita ili proja za doručak i večeru ili zeleni dodatak ručku, prosto nemoguće je zamisliti kvalitetnu kuhinju bez njega.

 

Za vas izdvajamo 3 načina kako možete pripremiti spanać za vas i vašu porodicu.

 

1. Čorba od spanaća

 

Supa od spanaća i povrća
Supa od spanaća i povrćafoto: Shutterstock, Olga Bondarenko

Prvo mesto je zauzela neizostavna čorba od spanaća, mada, koju god čorbu da pripremite možete je obogatiti ovom zelenom vitaminskom bombom, koja će obogatiti ukus.

 

Za vas izdvajamo predlog za čorbu, čiji je počansi gost njegovo veličanstvo - spanać.

U supama i čorbama spanać se brzo kuva i daje boju, hranljiv je i daje lep pun ukus, čorbu možete lako i brzo pripremiti na sledeći način:

 

Sastojci:

 

  • 1 crni luk
  • 2 mala krompira
  • 300 g bebi spanaća
  • 1 čen belog luka
  • 600 ml bujona od povrća

 

Čorba od spanaća i povrća
Čorba od spanaća i povrćafoto: Kowall Wolfgang / Seasons.agency Food / Profimedia

Priprema


U tiganju kratko propržite seckani crni luk, pa dodajte seckani krompir i bebi spanać, to mešajte, a potom dodajte i sitno iseckani beli luk. Zatim sipajte bujon, promešajte, poklopite i kuvajte 20 minuta.

 

Bujon se pravi tako što u kocku supe prelijte vrelom vodom, štapnim mikserom izblendirajte, začinite i poslužite, može i bez blendiranja ako ne želite potaž.

2. Kremasti umak od spanaća

 

Ovo je jedan od najpopularnijih načina za pripremu spanaća, umak je prosto nezaobilazan kao prilog mnogim jelima, a može se poslužiti uz svež hleb ili hrskavu tortilju.

 

Umak od spanaća
Umak od spanaćafoto: Natalia Mylova/ shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 g spanaća
  • 1 dl ulja
  • 5 dl mleka
  • po ukusu soli
  • 1 puna kašika brašna
  • 200 g kisele pavlake

 

Umak od spanaća idalan kao prilog svakom jelu
Umak od spanaća idalan kao prilog svakom jelufoto: nblx/ shutterstock

Priprema

 

Spanać oprati i očistiti od peteljki, pa ga dodati u provrelu vodu da omekša, dovoljno je 2-3 minuta.

 

Dobro ocediti i iseckati ga na sitne komade, na zagrejanom ulju kratko propržiti brašno, pa dodati spanać, promešati i naliti sa mlekom, kad masa postane homogena dodati kiselu pavlaku.

 

Kuvati uz neprekidno mešanje do željene gustine.

 

Umak posoliti po ukusu, prijatno!

 

3. Rižoto sa spanaćem

 

Rižoto sa spanaćem
Rižoto sa spanaćemfoto: Katrinshine/ Shutterstock

Rižoto je svima nama jedno od omiljenih jela, bilo da je pripremljen sa mesom, ili sa povrćem, prosto to je jelo koje cela porodica odmah slisti.

 

U nastavku teksta pročitajte recept za rižoto od spanaća, čak i ako niste ljubitelji ovog zelenog povrća, verujemo da će vam se u ovoj kombinaciji svideti.

 

Sastojci:

 

  • 500 kg spanaća 
  • 4 čena belog luka
  • 300 g pirinča
  • 10 g maslaca
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 pune kašike rendanog parmezana (po želji dodati još prilikom serviranja) 
  • 2 kocke za supu od povrća
  • so, biber
  • možete dodati i suvi začin ako volite
  • po želji malo muskatnog oraščića

 

Rižoto sa spanaćem
Rižoto sa spanaćemfoto: A_Lein/ shutterstock

Priprema:

 

Ako imate svež spanać u vašoj kuhinji neophodno je da ga očistite, operite i ocedite, potom sitno iseckajte, pa pržite na ulju, možete i na maslacu. U slučaju da imate zaleđen spanać, brikete direktno stavite na ulje bez odmrzavanja, a kad tečnost ispari, dodajte iseckani beli luk i pirinač. 

 

Jelo posolite, promešajte i kuvajte na laganoj vatri, dodajući po potrebi supu koji ste prethodno skuvali od kocke, tako da dobijete gustu masu.

 

Pred kraj kuvanja narendajte malo muskatnog oraščića, pobiberite i umešajte rendani parmezan.

 

Sklonite s vatre, dodajte komadić maslaca, promešajte i pustite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta, pa poslužite.

 

Prijatno!

 

Većina domaćica zaista voli da priprema hranu sa sirovim spanaćem, on je svestran, možete ga praktično dodati svakom jelu.

 

Neizostavan je svež u salatama, baren u supama, kao sastojak u teseninama ili rižotu, ali i kao samostalan prilog.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO:

Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama

 

 

 

makonda-tracker