mekani poput oblaka

Brzi doručak ili večera (bez čekanja da testo naraste): Starinski recept za UŠTIPKE BEZ JAJA koji se tope u ustima

0

Bilo sa slatkim ili slanim nadevom, uštipci su uvek dobra ideja.

Uštipci mirisom vraćaju u detinjstvo.
Uštipci mirisom vraćaju u detinjstvo.foto: Shutterstock / GK1982

Ako vam je ponestalo ideja za večeru ili doručak, isprobajte ovaj recept za uštipke.

 

Pripremaju se brzo i jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo sastojaka. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda

Priprema:

 

Pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte šećer, kvasac, so i jogurt. Dok mešate sve vreme, postepeno dodajte mlaku vodu. Testo neka bude mekano, pa ga ostavite malo da naraste.

 

Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.

 

U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi. Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.

 

Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.

 

BONUS VIDEO

 

Slatko pecivo punjeno nutelom

 

 

makonda-tracker