odlična ideja

"Imate osećaj da je sarma s mesom, a nije!" Božanstvene POSNE SARMICE po receptu Slavice Rokvić

0

Sočne, zasitne, dekorativne, ove sarme koje je osmislila Slavica Rokvić savršen su dodatak svakoj posnoj trpezi

Posne sarmice od zelja (ILUSTRACIJA)
Posne sarmice od zelja (ILUSTRACIJA)foto: mady70/Shutterstock

Slavica Rokvić, supruga pokojnog Marinka Rokvića i majka pevača Nikole i Marka Rokvića, poznata je kao odlična domaćica i vrsna kuvarica, koja neretko na društvenoj mreži Instagram deli svoje tajne s pratiocima.


Ona nam je do sad otkrila mnogo interesantnih recepata, a najpopularniji su oni za posna jela, koji nam mogu biti od koristi tokom Božićnog posta i dok planiramo trpezu za Badnji dan.


Jedan od najzapaženijih posnih recepata jeste onaj za posne sarmice koji je osmislila Slavica Rokvić, a podelila ga je još pre nekoliko godina.

Ponekad sama sebe iznenadim jer ideje neprestano kruže u mojoj glavi. Ova rapsodija boja, ukusa i sudar klasike i mašte urodili su plodom. Posne sarmice od zelja, napravljene u zanosu kada pustim mašti na volju – napisala je Slavica na Instagramu. – I nastupa oduševljenje svih čula, mirisa, ukusa i vidnog polja zbog kolorita i spajanja raznog povrća u jednu ukusnu notu. Da li ste raspoloženi da probate da napravite nešto slično?

 

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić, ukrašene ljubičicama
Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić, ukrašene ljubičicamafoto: rokvic.slavica/Instagram

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić


Sastojci:

 

  • zelje
  • povrće: ljubičasti batat, šargarepa, praziluk, krompir, tikvica...
  • žitarice: proso, heljda, ječam
  • pirinač kočanski
  • kuvani paradajz
  • začini


Priprema

  1. Zelje očistiti i preliti vrelom vodom.
  2. Izdinstati praziluk, a ostalo povrće isečeno na žilijen tj. tračice dodati i dinstati zajedno. Posebno skuvati žitarice i pirinač, pa sve sjediniti. Dodati začine po želji, kurkumu obavezno, biber..
  3. Uviti u zelje i praviti sarmice. Ređati u šerpu.
  4. Napraviti malo bešamel sosa na ulju, bez putera i mleka, s vodom. Dodati u sarmice i doliti paradajz kuvani i malo vodice, lovorov list.
  5. Kuvati na tihoj temperaturi.

 

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić
Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram

Kako je objasnila gospođa Rokvić, ona ne voli da zapeče ove sarmice jer se tako previše isuše.


Ukus nesvakidašnji, imate osećaj da je sarmica s mesom, a nije. Kada servirate u tanjir, pospite sa cvetovima divlje ljubičice. Iznenadite sebe i svoje ukućane. Probajte sami neko svoje nesvakidašnje jelo da spremite. Upustite se u igru bez granica. Prijatno, radujte se istražujući i stvarajući – poručila je.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Neda Ukraden savija sarme

 

makonda-tracker