Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaće fritule, savršeno oble i bez hrskavih "rogića"
Đakonijama od testa malo ko može da odoli, a u prazničnim danima se uglavnom ne trudimo previše da mu kažemo "ne", pa je ovo sjajna prilika da probate peciva koja inače ne jedete često.
Među njima su možda i fritule, neodoljive mini-krofne, slasna i slatka varijanta uštipaka koja je karakteristična za Mediteran i veoma popularna u Hrvatskoj, Grčkoj i Italiji.
U zavisnosti od toga gde ih jedete, zvaće ih fritule, fritole, cepole ili miške, a u svakom slučaju je u pitanju božanstveno, mekano i sočno pecivo koje se pravi u raznim varijantama. Ponegde ih pune suvim grožđem, neko voli da naredna limunovu koricu, neko doda dašak cimeta, a u svakom slučaju su fritule savršeno posluženje u danima praznika.
Kako se prave fritule?
Sastojci:
- 200 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 kašike šećera
- 180 ml jogurta
- 1 celo jaje
- prstohvat soli
- na vrh kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
Priprema
- Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so.
- Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo.
- Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje.
- Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile "rogate", odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savreno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo – ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati "rogići".
- Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu.
- Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Kako se prave lažne krofne?