prste da poližete!

Uz jednostavan trik neće imati "rogove": Sočne FRITULE gotove za tren oka – bez čekanja da nadođu i previše posla

0

Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaće fritule, savršeno oble i bez hrskavih "rogića"

Neodoljive fritule posute šećerom u prahu
Neodoljive fritule posute šećerom u prahufoto: melei5/Shutterstock

Đakonijama od testa malo ko može da odoli, a u prazničnim danima se uglavnom ne trudimo previše da mu kažemo "ne", pa je ovo sjajna prilika da probate peciva koja inače ne jedete često.


Među njima su možda i fritule, neodoljive mini-krofne, slasna i slatka varijanta uštipaka koja je karakteristična za Mediteran i veoma popularna u Hrvatskoj, Grčkoj i Italiji.


U zavisnosti od toga gde ih jedete, zvaće ih fritule, fritole, cepole ili miške, a u svakom slučaju je u pitanju božanstveno, mekano i sočno pecivo koje se pravi u raznim varijantama. Ponegde ih pune suvim grožđem, neko voli da naredna limunovu koricu, neko doda dašak cimeta, a u svakom slučaju su fritule savršeno posluženje u danima praznika.

Kako se prave fritule?

 

Sastojci:

 

  • 200 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike šećera
  • 180 ml jogurta
  • 1 celo jaje
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje


Priprema

  1. Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so.
  2. Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo.
  3. Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje.
  4. Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile "rogate", odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savreno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo – ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati "rogići".
  5. Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu.
  6. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO

Kako se prave lažne krofne?

 

makonda-tracker