Ako želite da dodate ovas svom jelovniku kako biste sačuvali zdravlje, obavezno probajte ove recepte
Ovsene pahuljice spadaju u namirnice koje se najčešće preporučuju onima koji žele da se reše viška kilograma, da ubrzaju metabolizam ili samo da se hrane zdravije.
U 100 grama one sadrže skoro 17 grama proteina, a dominira avenalin, posle kog su najzastupljeniji avenin i aminokiselina glutamin. U istoj količini nalazi se više od 66 grama ugljenih hidrata, manje od 7 grama masti, a obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.
Zbog visokog udela vlakana – ima oko 10 grama vlakana u 100 grama pahuljica – posebno su korisne kod problema s varenjem i za dijetu, a pune su beta-glukana, koji poboljšava cirkulaciju, razvoj dobrih bakterija u crevima i imunitet. Tu su i vitamini B kompleksa, folna kiselina, mangan, fosfor, magnezijum, bakar, cink, gvožđe , antioksidansi, umirujući triptofan...
Zahvaljujući takvom sastavu, ovsene pahuljice podstiču proizvodnju serotonina (neurotransmitera koji se naziva "hormonom sreće"), pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, regeneraciji kože itd.
Kako spremiti ovsene pahuljice?
Kada se govori o ovsu, obično se preporučuju ovsene kaše, jer je u pitanju najpraktičniji, najbrži i najjednostavniji način da se iskoriste ovsene pahuljice. Opcije su zaista brojne, pa možete koristiti niz začina poput kakao praha, cimeta, karanfilića, razne voćke, a pre svega bobičasto voće.
Ako pak ne želite ovsenu kašu, obavezno probajte neki od ovih recepata.
Mafini od ovsenih pahuljica
Sastojci:
- 350 g ovsenih pahuljica
- 2 jajeta
- 130 g meda
- 1 kesica vanilinog šećera
- 3 zrelije banane
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica kakao praha
- 1 šolja mleka
- ½ kašičice soli
Priprema
- Uključite rernu na 180 stepeni.
- U jednoj činiji ispasirajte banane, pa im dodajte med, vanilin šećer, jaja i mleko i sve dobro umutite.
- U odvojenoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, kakao i so, pa tu mešavinu postepeno dodajte mokrim sastojcima i mešajte da se lepo sjedini.
- Potom prelijte u kalupe za mafine obližene papirnim čašicama.
- Pecite oko pola sata.
Ovsena čorba s tikvicama
Sastojci:
- 200 g ovsenih pahuljica
- 3 tikvice srednje veličine
- 4 šolje vode
- 50 g semenki lana
- 50 g maslaca
- so, biber i peršun po ukusu
Priprema
- Dobro operite tikvice, pa ih isecite na komade.
- Sipajte vodu u šerpu, pa ubacite ovsene pahuljice, tikvice i semenke lana.
- Posolite, pa stavite da se kuva sve dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite da se hladi.
- Zatim izvadite iz vode i dobro izblendajte tikvice dok ne dobijete glatku kašu, pa vratite u šerpu.
- Dodajte biber i so, pa ubacite kocku maslaca i prokrčkajte još minut.
- Sklonite s ringle i služite s krutonima.
Krofne od ovsenih pahuljica
Sastojci:
- 1 veliki krompir
- 1 kesica praška za pecivo
- brašno za valjanje
- 1 jaje
- 1 velika šargarepa
- 3,5 kašike ovsenih pahuljica
- 1 kašike prezli
- 100 g sitnog sira
- so, biber i majčina dušica po ukusu
- ulje za prženje
Priprema
- Oljuštite krompir i šargarepu, dobro ih operite i skuvajte. Potom narendajte (na krupno) i pomešajte sa sitnim sirom i (suvim) ovsenim pahuljicama.
- Kad lepo sjedinite, dodajte prezle, prašak za pecivo i začine po ukusu i ponovo dobro promešajte.
- U odvojenoj posudi umutite jaje, pa pola ostavite sa strane, a pola jajeta pomešajte s ovom smesom, lepo zamesite rukom i stavite u frižider na pola sata.
- Zatim uzimajte testo i na pobrašnjenoj površini i oblikujte u loptice, krofne s rupom, prstenove... po želji.
- Uvaljajte u brašno, pa premažite četkicom umočenom u umućeno jaje.
- Pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju.
- Ređajte po papirnim ubrusima, da upiju višak masnoće.
Ovseni keksići
Sastojci:
- 100 g mlevenih ovsenih pahuljica
- 100 g ovsenih pahuljica
- ovseno mleko po potrebi
- 1 jaje
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- čokoladne mrvice, dugmići ili mrvljeni čokoladni čips
Priprema
- Pomešajte mlevene ovsene pahuljice sa celim pahuljicama, pa dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sve dobro promešajte.
- Potom dodajte mućeno jaje i ulje, pa malo po malo kašikom sipajte ovseno mleko dok mesite i ne postignete konzistenciju potrebnu za lagano i vrlo mekano testo.
- Vadite kašikom, pa ređajte po pek-papiru kojim ste obložili tepsiju.
- Pospite bilo čim čokoladnim što imate ili, na kraju krajeva, rendanom ili lomljenom čokoladom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Granola bar od 3 sastojka
Sastojci:
- 160 g ovsenih pahuljica
- 1 šolja mlevenih urmi
- 1/4 šolja meda
Priprema
- Sipajte ovsene pahuljice na pek-papir, pa pecite oko 10 minuta.
- Potom napravite pire od urmi (može i u blenderu), pa ih pomešajte s medom i dodajte pečene ovsene pahuljice. Dobro zamesite rukama, a po želji možete dodati bilo koje suvo voće.
- Potom sve prebacite na papir, pa uvijte kao rolat i stavite u zamrzivač na 15 minuta.
- Secite na štangle.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Smuti od ovsenih pahuljica