brzo & fenomenalno

Keksići, čorba, granola bar... 5 fantastičnih načina da iskoristite ovsene pahuljice (a nijedan nije ovsena kaša)

0

Ako želite da dodate ovas svom jelovniku kako biste sačuvali zdravlje, obavezno probajte ove recepte

Ukusni i sočni mafini od ovsenih pahuljica (ILUSTRACIJA)
Ukusni i sočni mafini od ovsenih pahuljica (ILUSTRACIJA)foto: Cesarz/Shutterstock

Ovsene pahuljice spadaju u namirnice koje se najčešće preporučuju onima koji žele da se reše viška kilograma, da ubrzaju metabolizam ili samo da se hrane zdravije.


U 100 grama one sadrže skoro 17 grama proteina, a dominira avenalin, posle kog su najzastupljeniji avenin i aminokiselina glutamin. U istoj količini nalazi se više od 66 grama ugljenih hidrata, manje od 7 grama masti, a obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.


Zbog visokog udela vlakana – ima oko 10 grama vlakana u 100 grama pahuljica – posebno su korisne kod problema s varenjem i za dijetu, a pune su beta-glukana, koji poboljšava cirkulaciju, razvoj dobrih bakterija u crevima i imunitet. Tu su i vitamini B kompleksa, folna kiselina, mangan, fosfor, magnezijum, bakar, cink, gvožđe , antioksidansi, umirujući triptofan...

Zahvaljujući takvom sastavu, ovsene pahuljice podstiču proizvodnju serotonina (neurotransmitera koji se naziva "hormonom sreće"), pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, regeneraciji kože itd.


Kako spremiti ovsene pahuljice?


Kada se govori o ovsu, obično se preporučuju ovsene kaše, jer je u pitanju najpraktičniji, najbrži i najjednostavniji način da se iskoriste ovsene pahuljice. Opcije su zaista brojne, pa možete koristiti niz začina poput kakao praha, cimeta, karanfilića, razne voćke, a pre svega bobičasto voće.


Ako pak ne želite ovsenu kašu, obavezno probajte neki od ovih recepata.


Mafini od ovsenih pahuljica

 

Ukusni i sočni mafini od ovsenih pahuljica (ILUSTRACIJA)
Ukusni i sočni mafini od ovsenih pahuljica (ILUSTRACIJA)foto: Cesarz/Shutterstock


Sastojci:

 

  • 350 g ovsenih pahuljica
  • 2 jajeta
  • 130 g meda
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 3 zrelije banane
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 šolja mleka
  • ½ kašičice soli


Priprema

 

  1. Uključite rernu na 180 stepeni.
  2. U jednoj činiji ispasirajte banane, pa im dodajte med, vanilin šećer, jaja i mleko i sve dobro umutite.
  3. U odvojenoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, kakao i so, pa tu mešavinu postepeno dodajte mokrim sastojcima i mešajte da se lepo sjedini.
  4. Potom prelijte u kalupe za mafine obližene papirnim čašicama.
  5. Pecite oko pola sata.


Ovsena čorba s tikvicama

 

Ovas ima široku primenu u ishrani i ne mora se jesti samo kao ovsena kaša
Ovas ima široku primenu u ishrani i ne mora se jesti samo kao ovsena kašafoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 4 šolje vode
  • 50 g semenki lana
  • 50 g maslaca
  • so, biber i peršun po ukusu

 

Priprema

  1. Dobro operite tikvice, pa ih isecite na komade.
  2. Sipajte vodu u šerpu, pa ubacite ovsene pahuljice, tikvice i semenke lana.
  3. Posolite, pa stavite da se kuva sve dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite da se hladi.
  4. Zatim izvadite iz vode i dobro izblendajte tikvice dok ne dobijete glatku kašu, pa vratite u šerpu.
  5. Dodajte biber i so, pa ubacite kocku maslaca i prokrčkajte još minut.
  6. Sklonite s ringle i služite s krutonima.

Krofne od ovsenih pahuljica

 

Ovsene krofne (ilustracija)
Ovsene krofne (ilustracija)foto: Julie208/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 veliki krompir
  • 1 kesica praška za pecivo
  • brašno za valjanje
  • 1 jaje
  • 1 velika šargarepa
  • 3,5 kašike ovsenih pahuljica
  • 1 kašike prezli
  • 100 g sitnog sira
  • so, biber i majčina dušica po ukusu
  • ulje za prženje


Priprema

 

  1. Oljuštite krompir i šargarepu, dobro ih operite i skuvajte. Potom narendajte (na krupno) i pomešajte sa sitnim sirom i (suvim) ovsenim pahuljicama.
  2. Kad lepo sjedinite, dodajte prezle, prašak za pecivo i začine po ukusu i ponovo dobro promešajte.
  3. U odvojenoj posudi umutite jaje, pa pola ostavite sa strane, a pola jajeta pomešajte s ovom smesom, lepo zamesite rukom i stavite u frižider na pola sata.
  4. Zatim uzimajte testo i na pobrašnjenoj površini i oblikujte u loptice, krofne s rupom, prstenove... po želji.
  5. Uvaljajte u brašno, pa premažite četkicom umočenom u umućeno jaje.
  6. Pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju.
  7. Ređajte po papirnim ubrusima, da upiju višak masnoće.

Ovseni keksići

 

Ovseni keksići sa čokoladom
Ovseni keksići sa čokoladomfoto: Dina Photo Stories/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • ovseno mleko po potrebi
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • čokoladne mrvice, dugmići ili mrvljeni čokoladni čips


Priprema

  1. Pomešajte mlevene ovsene pahuljice sa celim pahuljicama, pa dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sve dobro promešajte.
  2. Potom dodajte mućeno jaje i ulje, pa malo po malo kašikom sipajte ovseno mleko dok mesite i ne postignete konzistenciju potrebnu za lagano i vrlo mekano testo.
  3. Vadite kašikom, pa ređajte po pek-papiru kojim ste obložili tepsiju.
  4. Pospite bilo čim čokoladnim što imate ili, na kraju krajeva, rendanom ili lomljenom čokoladom.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne dobiju finu zlatnu boju.

Granola bar od 3 sastojka

 

Granola bar možete napraviti kod kuće
Granola bar možete napraviti kod kućefoto: YuliiaHolovchenko/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 160 g ovsenih pahuljica
  • 1 šolja mlevenih urmi
  • 1/4 šolja meda


Priprema

  1. Sipajte ovsene pahuljice na pek-papir, pa pecite oko 10 minuta.
  2. Potom napravite pire od urmi (može i u blenderu), pa ih pomešajte s medom i dodajte pečene ovsene pahuljice. Dobro zamesite rukama, a po želji možete dodati bilo koje suvo voće.
  3. Potom sve prebacite na papir, pa uvijte kao rolat i stavite u zamrzivač na 15 minuta.
  4. Secite na štangle.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Smuti od ovsenih pahuljica

 

makonda-tracker