Tikvice su mnogima omiljeno letnje povrće, pa bismo svi voleli da uživamo u njemu zimi, ali važno je znati neke stvari.
Tikvice su leti mnogima omiljeno povrće jer su jeftine, ukusne i mogu se pretvoriti u bezbroj ukusnih obroka za doručak, ručak ili večeru, bilo slane, bilo slatke.
Od kasnog proleća do rane jeseni, tikvice su svima na meniju, a one se mogu jesti i sirove, mada većina ljudi ih preferira termički obrađene.
Pune su vode, niskokalorične, te u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima...
Mnogi bi zato voleli da ih jedu cele godine. Jedini način za to jeste da ih zamrznemo!
Najlakši i najbrži način je da tikvice jednostavno operete, nasečete i stavite u kese, pa zatim u zamrzivač. Ipak, trebalo bi da tikvice prvo blanširate.
Uradite to tako što ćete nasečene tikvice potopiti u vreloj vodi oko minut vremena.
Na ovaj način ćete zaustaviti delovanje enzima, koji čine da ovo povrće postane kaša, da omekša, izgubi boju ili da potamni.
Kod blanširanja ne treba dodavati so, jer je so drugi razlog da tikvice omekšaju. Nakon blanširanja, tikvice ocedite od vode i tada ih stavite u kese u kojima ćete ih zamrzavati.
Uvek birajte potpuno zdrave i mlade tikvice za zamrzavanje, nikako prezrele.
Svakako, one su idealan izbor za zamrzavanje i možete u njima uživati i u decembru!
Bonus video
Rolnice od tikvica: