Traju kraće ako napravite ovu grešku dok ih pravite: Koliko dugo kiseli krastavci mogu da stoje pre nego što se pokvare?

0

Nažalost, da, kiseli krastavci mogu da se pokvare. Evo koliko vremena je potrebno i od čega to zavisi. 
 

Koliki je rok trajanja kiselim krastavcima?
Koliki je rok trajanja kiselim krastavcima?foto: kuzmin5d / FoodCollection / Profimedia

Kiseli krastavci su savršeni za one trenutke kada želite slanu užinu. Svojom teksturom mogu biti odličan dodatak salatama, sendvičima, pečenim jajima, pici i mnogim drugim stvarima.

 

Nažalost, ova nedoljiva poslastica može se pretvoriti u nešto veoma ljigavo pokvariti vam obrok.

 

Da, i ova namirnica ne traje večno i može se pokvariti, a koliko će trajati zavisi od više faktora.

 

Krastavci se kisele u sirćetu ili salamuri, što sprečava razvoj bakterija. Nakon toga, trebalo bi da se čuvaju na 70-75 stepeni Farenhajta tri do četiri nedelje, prema Nacionalnom centru za očuvanje kućne hrane.

 

Ukoliko volite sami da ih pravite, trebalo da znate nešto. Uobičajene greške, kao što je upotreba premalo sirćeta, mogu podstaći rast bakterija, kvasca ili plesni, što dovodi do preranog kvarenja.

 

Takođe postoji rizik od kontaminacije sa jednom bakterijom koja proizvodi toksin i napada nervni sistem.

 

Koliko dugo su kiseli krastavci dobri?

 

Koliko dugo kiseli krastavci mogu da stoje kada otvorimo teglu?
Koliko dugo kiseli krastavci mogu da stoje kada otvorimo teglu? foto: : Vik / Alamy / Alamy / Profimedia

Krastavce možete kiseliti skoro kao svako povrće kod kuće ili samo kupiti konzervirane, ali ne možete ih čuvati zauvek.

 

Generalno, kiseli krastavci kupljeni u teglama su pasterizovani i stoga traju duže od onih koji se čuvaju u buradima, prema dijetetičarki Dženifer Šlet.

 

Nakon što otvorite teglu, kisele krastavce možete da držite u frižideru jedan do tri meseca. Neotvorene tegle za kisele krastavce mogu se čuvati u frižideru do 12 meseci.

 

Međutim, oni i dalje mogu biti dobri nakon isteka roka ako se pravilno skladište. Najbolje je da zatvorite teglu pre nego što je stavite u frižider. Takođe, uverite se da su kiseli krastavci stalno potopljeni u salamuri.

 

Druga opcija je da ih stavite u svoju ostavu, ali neće trajati toliko dugo kao one koje se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču. Ako odlučite da ih zamrznete, stavite ih u dobro zatvorenu staklenu teglu. Ne zaboravite da ga označite datumom.

 

Sve u svemu, ne postoje stroga pravila o tome koliko dugo treba da čuvate kisele krastavce. Neotvorena tegla rashlađenih kiselih krastavaca može trajati godinama, u zavisnosti od sastojaka koji se koriste.

 

Ali kada se tegla otvori, najbolje je da se kiseli krastavci konzumiraju u roku od tri meseca. U svakom slučaju, stavite ih u prozirnu teglu kako biste brzo uočili sve znakove kvarenja.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker