Kolač Dan i noć spremale su i naše bake, a i danas je s razlogom jedan od omiljenih kolača
Kolač Dan i noć vratiće vas u detinjstvo i bakinu kuhinju.
Ne samo što je lep i dekorativan, s mešavinom braon i žute kore, njegov ukus je takođe bez premca, a odličan je i za svaki tip proslava.
Starinski recept koji svi obožavaju daje izdašan kolač koji se jede danima, a dobro je što sve sastojke mahom imate kod kuće.
Sastojci:
Za koru
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 10 kašika ulja
- 5 kašika mleka
- prašak za pecivo
- kašika kakaoa
- malo soka od limuna i rendana korica limuna
Za fil
- 300 ml mleka
- 4 vanilin šećera
- 4 kašike brašna
- 1 izrađen margarin
Za glazuru
- čokolada za kuvanje
- ulje
- malo margarina
Priprema:
- Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca, ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
- Podelite smesu na dva dela, pa u drugi deo dodajte kakao i malo soka i rendanu koricu limuna.
- Ispecite žutu koru, a zatim i braon.
- Mleko, vanilin šećer i brašno skuvajte u šerpi, pa dodajte margarin koji je bio na sobnoj temperaturi i koji ste umutili dok niste dobili kompaktnu smesu.
- Otopite čokoladu sa malo margarina i ulja za prelivanje kolača.
- Kada se kore ohlade, ređate ovim redom: braon kora, fil, žuta kora, glazura.
Bonus video
Italijanska bakina torta
( Glossy )