Mozaik ili Kormos je tradicionalni grčki dezert.
Mozaik ili kormos je omiljeni porodični dezert u Grčkoj pogotovo u letnjim mesecima.
Njegova originalna varijanta obično dolazi u vidu čokoladnog rolata koji prožima keks (otud i ime mozak).
Ovog puta, portal Greekcitytimes. com preporučuje varijantu ovog dezerta sa sladoledom od vanile i lešnikom.
Ova poslastica se ne peče, spada u red sladoled-torti i veoma se brzo pravi.
Sastojci:
- 250 gr maslac
- 200 gr šećera u prahu
- 25 gr kakaa
- 300 gr otopljene čokolade
- 200 gr slatke pavlake
- 45 gr konjaka ili bilo koji liker
- 450 gr keksa
- 100 gr pečenih lešnika
- 500 ml sladoleda od vanile
Priprema:
U činiji umutite mikserom oko pet minuta puter, šećer u prahu i kakao.
Potom u posebnoj činiji istopite čokoladu za kuvanje i pomešajte sa slatkom pavlakom.
Dodajte čokoladu i slatku pavlaku u mešavinu putera i lagano promešajte kako biste napravili homogenu smesu.
Dodajte konjak, a sa druge strane, keks izmrvite rukama na relativno male komade.
Lagano izgnječite lešnike. Dodajte keks i lešnike i sve sastojke dobro izmešajte.
Stavite foliju u kalup za torte prečnika 25-26 cm koji se može ukloniti, a zatim rasporedite polovinu smese za mozaik.
Zatim, idealno, sa rukavicama, oblikujte sladoled u okrugli oblik i stavite ga na prvi sloj mozaika.
Preostalu polovinu mozaika dodajte na sladoled, dobro pritisnite i prekrijte.
Prebacite u zamrzivač na najmanje dva sata. Izvadite kalup za tortu i okrenite ga na tanjir. Ovaj dezert držite u zamrzivaču/frizu.
VIDEO SNIMAK
Italijanska bakina torta