njami

Brza SLADOLED-TORTA koja svima uspeva i nestaće za 10 minuta: Grčki MOZAIK savršen je za vrele letnje dane (RECEPT)

0

Mozaik ili Kormos je tradicionalni grčki dezert.

Ilustracija Mozaika iil Kormosa
Ilustracija Mozaika iil Kormosafoto: Shuterstock/Irina Goleva

Mozaik ili kormos je omiljeni porodični dezert u Grčkoj pogotovo u letnjim mesecima.

 

Njegova originalna varijanta obično dolazi u vidu čokoladnog rolata koji prožima keks (otud i ime mozak).

 

Ovog puta, portal Greekcitytimes. com preporučuje varijantu ovog dezerta sa sladoledom od vanile i lešnikom.

 

Ova poslastica se ne peče, spada u red sladoled-torti i veoma se brzo pravi.


Sastojci:

 

  • 250 gr maslac
  • 200 gr šećera u prahu
  • 25 gr kakaa
  • 300 gr otopljene čokolade
  • 200 gr slatke pavlake
  • 45 gr konjaka ili bilo koji liker
  • 450 gr keksa
  • 100 gr pečenih lešnika
  • 500 ml sladoleda od vanile

 

Priprema:

 

U činiji umutite mikserom oko pet minuta puter, šećer u prahu i kakao.

 

Potom u posebnoj činiji istopite čokoladu za kuvanje i pomešajte sa slatkom pavlakom.

 

Dodajte čokoladu i slatku pavlaku u mešavinu putera i lagano promešajte kako biste napravili homogenu smesu.

 

Dodajte konjak, a sa druge strane, keks izmrvite rukama na relativno male komade.

 

Lagano izgnječite lešnike. Dodajte keks i lešnike i sve sastojke dobro izmešajte.

 

Stavite foliju u kalup za torte prečnika 25-26 cm koji se može ukloniti, a zatim rasporedite polovinu smese za mozaik.


Zatim, idealno, sa rukavicama, oblikujte sladoled u okrugli oblik i stavite ga na prvi sloj mozaika.

 

Preostalu polovinu mozaika dodajte na sladoled, dobro pritisnite i prekrijte.

 

Prebacite u zamrzivač na najmanje dva sata. Izvadite kalup za tortu i okrenite ga na tanjir. Ovaj dezert držite u zamrzivaču/frizu.

 

VIDEO SNIMAK

 

Italijanska bakina torta

 

 

 

makonda-tracker