Ukus vanile i čokolade ispuniće vaš dom i pre nego što torta bude gotova
Domaće torte su nešto što se ne može meriti ni sa jednom kupovom poslasticom. One sa bogatim filom predstavaljaju raj za nepca, a hrskave kore koje se tope pod nepcima ostavljaju bez daha.
Ukoliko ste i vi jedna od onih domaćica koje žude da svojim ukućanima i gostima prirede gastronomsko uživanje za pamćenje, ovom tortom ćete sigurno sve oduševiti.
Pa da krenemo, evo šta je od sastojaka potrebno za tortu Ledena kraljica:
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 dcl čokoladnog mleka
Za fil:
- 6 dcl mleka
- 150 g šećera
- 5 žumanaca
- 1 puding od vanile
- 4 kašike gustina
- 1 želatin
- 200 ml slatke pavlake
- 2-3 kašike crnog krema
Za dekoraciju:
- 2 šlaga
- 50 g čokolade
Priprema:
Kora:
Ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam, a potom ih lagano sjediniti sa brašnom, mešajući varjačom. Smesu sipati u pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Na još vruću koru sipati čokoladno mleko da se upije.
Fil:
Razmutiti žumanca sa gustinom, šećerom i pudingom u malo mleka. Preostalo mleko staviti da proključa, pa skuvati razmućenu smesu. Mešati dok se ne zgusne, a onda skloniti sa šporeta. Potom dodati želatim pripremljen prema uputstvu sa kesice. Ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti sa ohlađenom smesom.
Podeliti na dva dela. U jedan dodati 2,3 kašike krema, drugi ostaje žut.
Tortu filovati na sledeći način:
Kora, braon fil, žuti fil. Premazati umućenim šlagom, a čokoladu po izboru može rastopiti i preliti odozgo ili je narendati.
Bonus video:
Kako da napravite zdrav rolat bez brašna - pogledajte u videu