Tradicionalni slatkiš koji će vas odmah ukusom vratiti u Grčku.
Grčka torta od badema, Amigdalopita, tradicionalna je povezana sa Kefalonijom premda se njene različite varijante prave širom zemlje.
Ova grčka poslastica se sastoji obično od mlevenih i seckanih badema, prezla ili brašna, jaja i dodavanja brendija i raznih začina po ukusu.
Tradicionalno pečena u okruglim kalupima, ova gusta torta je prelivena šećernim sirupom natopljenim limunom.
Iako se u njoj može uživati samostalno, torta se savršeno slaže sa sladoledom od vanile.
Sastojci:
Za sirup
- 350 gr granuliranog šećera
- 450 gr vode
- 1 kašičica brendija
- limunov sok, od 1 limuna
- 1 grančica ruzmarina
- 1 štapić cimeta
Za biskvit od badema:
- 1 prstohvat soli
- 150 gr mlevenih badema
- 70 gr prezli
- 5 jajeta
- 300 gr granuliranog šećera
- 200 gr putera, sobne temperature
- 30 gr brendija
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice karanfilića
- 1 kašičica ekstrakta gorkog badema
Priprema:
Prvo napravite sirup tako što ćete u šerpi pomešati šećer, vodu, brendi, štapić cimeta i 3 korice limuna.
Stavite lonac na malu vatru. Čim smesa proključa, sklonite sa vatre. Dodajte grančicu ruzmarina i sok od 1 limuna. Ostavite da se ohladi
Zagrejte rernu na 180 C .
Dok se rerna ne ugreje, umutite mikserom jaja, šećer, mleveni cimet, mleveni karanfilić i 1 kašičicu ekstrakta gorkog badema dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
Otopite puter, pa dodajte smesi koju ste prethodno dobili i mutite mikserom.
Potom dodajte konjak, prašak za pecivo, mlevene bademe, prezle i 1 prstohvat soli. Umutiti da se kombinuje.
Tepsiju veličine 20*30 cm obložite papirom za pečenje, tako da krajevi vise.
Podmazati puterom i dodati testo.
Pecite 35-40 minuta.
Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz rerne i napravite male rupe na torti.
Kolač prelijte hladnim sirupom.
Ostavite na stranu 1 sat da upije sav sirup i poslužite sledećeg dana.
BONUS VIDEO
Najbrža čokoladna torta