predivne su

Što duže stoje, SVE SU LEPŠE: Starinski recept za LEDENE KIFLICE, nestvarno letnje zadovoljstvo

0

Recept za ledene kiflice za 12 minuta

foto: Andrija Ivanovic, Shutterstock
foto: Andrija Ivanovic, Shutterstock

Ledene kiflice su savršena poslastica za vrele letnje dane, a spremaju se veoma jednostavno. One su sve mekše i lepše kako duže stoje, tako da možete dugo u njima uživati, ako ih ne pojedete već istog dana!

 

Isprobajte recept za ovo preukusno testo, a posle vam ostaje samo da ga nafilujete.

 

Sastojci:

 

  • 400g glatkog brašna) + jedna kašika
  • 20g svežeg kvasca (ili 7g suvog)
  • 200 ml mlakog mleka
  • 200g svinjske mesti
  • kašika šećera
  • kašičica soli

 

ledene kiflice: oproban recept za najlepše testo
ledene kiflice: oproban recept za najlepše testofoto: Bojan Pavlukovic/Shutterstock

 

Priprema:

 

Izmrvite kvasac i dodajte mu kašiku braška, šećer i mleko. Promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Dodajte mast i promešajte.

 

Dodajte brašno i umesite u loptu. 

 

Testo zamotajte u krpu i zavežite krajeve gumicom, pa stavite u šerpu ili veliku posudu sa hladnom vodom i tako poklopite i ostavite da odstoji oko dva i po sata.

 

Kada je odstojalo, izvadite testo i stavite ga na pobrašnjenu površinu, pa pobrašnite testo i razvaljajte u krug i nasecite nožićem za picu na jednake delove koji izgledaju kao trouglići (isecite na pola, pa na četvrtine, pa na osmine..).

 

Svaki trougao nafilujte džemom ili čokoladom, šta imate u kući. 

 

Stavite ih u pleh za  pečenje sa pek-papriom, pa ostavite kiflice da odstoje još 45 minuta, te ih onda stavite da se peku oko 12 minuta na 200 stepeni. Pazite da se ne prepeku.

 

Vruće kiflice uvaljajte u prah šećer i sladite se. Što duže stoje, sve su lepše!

 

 

 

 

 

makonda-tracker