probajte ih danas

Kako da ROŠTILJ ne bude suv? 6 saveta za sočne, ukusne i mekane pljeskavice, ćevape, kobasice...

0

Bez obzira na to gde pečete roštiljsko meso, ovi saveti će vam biti dragoceni

Slasne pljeskavice sa roštilja
Slasne pljeskavice sa roštiljafoto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Išli u prirodu ili uživali u slobodnom vremenu kod kuće, Prvi maj tradicionalno obeležavamo uz – roštilj.


Međutim, neretko se desi da nam uživanje pokvari to što pljeskavice i ćevapi ne uspeju onako kako smo želeli, odnosno budu suvkasti ili bezukusni.


Da biste to izbegli, primenite neku od ovih caka za pripremu sočnog roštilja božanstvenog ukusa.

 

  • 1. Debljina pljeskavica


Ukoliko pečete debele pljeskavice i ćevape, duže ćete čekati da budu gotovi, a dok se ispeče središnji deo, spoljni bi mogao da se prepeče i bude pretvrd.

 

  • 2. Alat za okretanje

 

Ni slučajno ne okrećite meso viljuškom! Na taj način se ono buši, pa se gube njegovi sokovi, pa rezultat budu sparušeni i suvi ćevapčići. Umesto viljuške, mudrije je upotrebljavati hvataljku.

 

umesto viljuškom, okrećite roštilj hvataljkom
umesto viljuškom, okrećite roštilj hvataljkomfoto: Dalibor Sevaljevic/Shutterstock
  • 3. Led na mesu

 

Ukoliko strahujete da će vam roštilj biti presuv, stavite na pljeskavice kockicu leda tokom pečenja. Ona će sve vreme ovlaživati meso, pa će ono biti vrlo sočno, bez obzira na to na čemu ga spremate.

 

  • 4. Puter, maslac, margarin

 

Ovo je trik koji se izvodi isto kao prethodni – spustite malo putera, margarina ili maslaca na pljeskavicu ili je premažite njima i ona će biti izueztno mekana i slasna. Uz to, i ukus će joj biti lepši!

 

  • 5. Okretanje roštilja

 

Izbegavajte da prečesto okrećete meso na roštilju. Dovoljno je okrenuti ga dva ili tri puta, a počnite tako što ćete ga peći na snažnoj vatri, a potom ga pomeriti na ivicu roštilja, gde je toplota niža, ili smanjiti temperaturu na šporetu.

 

Mešano meso sa roštilja
Mešano meso sa roštiljafoto: DariaKM/Shutterstock
  • 6. Marinada

 

Svi znamo koliko je marinada korisna za ukus, sočnost i mekoću mesa, a ni roštilj – iako to često smetnemo s uma – nije izuzetak. Neki kuvari savetuju da roštiljsko meso odstoji u marinadi, a neki da se premazuje njom na svakih 10 sekundi dok se peče. Koji god metod da odaberete, nećete zažaliti!

 

 

makonda-tracker