kao iz restorana brze hrane

NE TREBA VAM SKUPA OPREMA ZA ROŠTILJ: Evo kako da u kuhinji ispečete ukusne ćevape, pljeskavice i kobasice BEZ DIMA

1

Obavezno probajte neku od ovih tehnika — nećete se pokajati!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Uložite u kvalitetan grill tiganj.

 

Nabavite tiganj od livenog gvožđa koje se dobro zagreva i koji može ravnomerno da raspoređuje toplotu. On će se pobrinuti za “tragove” roštilja na hrani i dobro pečeno jelo za kojim tragate.

 

Takođe, ovakav rezultat može se dobiti i sa grilom (pločom za pečenje), koja izgleda gotovo poput tiganja, osim što nema ručku i nije “podignut”.

 

Odlična stvar je što na ovome možete pripremiti i palačinke sledeće jutro!

 


Iskoristite rernu.

 

Ako ne želite da zadimite kuhinju, roštiljanje u rerni je najbolji izbor. Gornji grejač koji se nalazi u vašoj rerni je ustvari “obrnuti” roštilj, s obzirom da greje odozgo, za razliku od roštilja, koji greje ispod. Ovom metodom nećete dobiti nikakve tragove roštiljanja na hrani, ali je tako možete blago zapeći.

 

Grejač se razlikuje od rerne do rerne, ali je najbolji način hranu postaviti 15-ak centimetara od grejača. Hranu stavite na rešetku i ispod nje lim za pečenje.

 

Okrenite hranu na pola pečenja kao što radite i za vreme pripreme roštilja.

 

Većinu hamburgera i odrezaka, peći ćete 4 do 5 minuta sa svake strane.

 

foto: Shutterstock

Pojačajte ukus roštilja pravim sastojcima.

 

Definitivno će biti primetan nedostatak dima pri pripremi hrane na tiganju ili u rerni. Dobre su vesti što ukus roštilja možete postići dodavanjem drugih sastojaka.

 

Dolivanjem sosova za roštilj ili dodavanjem čili praha daćete mesu ukus dima.

Ukoliko želite miris dima, a da hrana ne bude previše ljuta, umesto čilija i sosa za roštilj stavite dimljenu papriku u prahu koja dolazi u blagoj, gorkoslatkoj ili ljutoj varijanti.

 

 

makonda-tracker