Uz malo truda, napravićete tortu o kojoj će vaši ukućani pričati cele godine.
Ova torta je potpuno fantazija i idealna je za Uskrs, a svojim ukusima mami na još i topi se u ustima.
Sastojci:
Za koru
- 225 ml ulja
- 250 g brašna
- 4 kašike kakaoa
- 1 + 1/2 kašičice sode bikarbone
- 225 g šećera
- 3 kašike zlatnog sirupa
- 3 velika jaja
- 225 ml mleka
Za koru za ukrašavanje
- 200 g crne čokolade
- 2 kašike čokoladnog čipsa
- šaka pereca
- 2 kašike komada saća
Za glazuru
- 65 g crne čokolade
- 250 g putera
- 500 g šećera u prahu
- 45 g putera od kikirikija
- 1-2 kašike kakaoa
Za ganaž
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g tamne čokolade, sitno iseckane
Za dekoraciju
čokoladna jaja, perece i bilo šta drugo po izboru
Priprema
Zagrejte rernu na 180C stepeni. Nauljite i obložite dno tri kalupa za tortu od 19 cm.
Pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i šećer u činiji.
Potom dodajte jaja, ulje, mleko i zlatni sirup.
Podeliti smesu u kalupe i pecite 25-30 minuta, dok testo ne naraste i postane rumeno.
Napravite dekoraciju dok se kolač hladi. Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, mešajući svakih 20 sekundi, dok ne postane glatka.
Kašikom stavite na pleh obložen pek papirom i poravnajte špatulom da napravite tanak sloj, dimenzija oko 35 * 20 cm.
Pospite čokoladnim komadićima zajedno sa komadićima pereca i saća, a zatim ohladite dok ne postane čvrsta.
Izvadite je iz frižidera i ostavite minut da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što je upotrebite oštrim nožem da je isečete na komadiće. Ponovo je stavite na hladno mesto dok ne bude došlo vreme za dekoraciju.
Da biste napravili glazuru, istopite čokoladu u mikrotalasnoj, pa ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, mikserom umutite puter, šećer u prahu i jednu kašiku ključale vode, prvo polako, a zatim pojačajte brzinu i mutite dok ne dobijete konzistentnu glazuru.
Trećinu ove mešavine stavite u posebnu posudu i umeštajte puter od kikirikija.
Umutite otopljenu čokoladu u ostatak glazure, a zatim umutite kakao ako želite tamniju, čokoladniju glazuru.
Na svaku koru namažite glazuru sa puterom od kikirikija. Koristite polovinu čokoladne glazure da premažete strane i vrh torte i popunite ivice između slojeva, sastružući višak. Ohladite 20 minuta.
Preostalom čokoladnom glazurom premažite ohlađenu tortu, zaglađujući stranice i vrh kako biste dobili glatku i ravnu tortu, pa ponovo stavite da se hladi 20 minuta.
Da biste napravili ganaž, zagrejte slatku pavlaku, pa prelijte crnu čokoladu i dobro promeštajte dok ne postane glatko i sjajno.
Ostavite da se ohladite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
Sipajte ganaž na vrh torte i pustite ga da kapne sa strane.
Zagladite vrh nožem. Ohladite jedan sat da se ganaš stegne.
Utisnite komadiće kore u tortu, kao u videu iznad. Dodajte mnogo čokoladnih jaja, pereca i ukrasite po želji.