vaskršnja trpeza

Recept za USKRŠNJU TORTU sa čokoladom, lešnikom i orasima: Topi se u ustima, ima intenzivan ukus i nikad nije dosta

0

Predstavljamo vam recept za veliku i bogatu tortu, idealnu za praznične dane

 

Uskršnja torta
Uskršnja tortafoto: Shutterstoc / rainbow33

Polako nam se bliži Uskrs, pa dosta ljudi u skladu sa tim planira trpezu ovih dana. Mi vam predstavljamo recept za jednu poslasticu koja je neizostavna u mnogim domovima u ovom delu godine - uskršnju tortu.  

 

SASTOJCI

 

Kora

 

  • Jaja - 2 kom
  • Šećer - 10 kašika
  • Mleko - 10 kašika
  • Prašak za pecivo - jedno pakovanje
  • Kakao - jedna kašika
  • Brašno - 10 kašika

 

Fil

 

  • Mleko - litar
  • Čokolada - 150 grama
  • Lešnik - 100 grama
  • Mleveni orasi - 300 grama
  • Šećer - 15 kašika
  • Margarin - 250 grama
  • Vanil šećer - 3 kesice

 

Glazura

 

  • Mleko- 4 kašike
  • Čokolada - 150 grama
  • Šećer 4- kašike
  • Margarin - jedna mala kocka

 

 

PRIPREMA

 

Prvo počnite da mutite jaja, a onda polako dodajte šećer, pa onda mleko, prašak za pecivo, brašno i kakao. Dobro umutite da se sve lepo sjedini i prespite u kalup za pečenje.

 

Uključite rernu na 200 stepeni i ostavite je nekoliko minuta da se zagreje, a zatim pecite oko 20 minuta.

 

Nakon toga izvadite i ohladite koru, a onda je podelite na polovine.

 

Fil spremate tako što prvo sipate mleko, a onda redom dodajete šećer, margarin, čokoladu i vanilin šećer. Stavite na ringlu, lagano mešajte i čekajte da provri. Nakon toga dodajte mlevene orahe i sačekajte malo da se ohladi.

 

Posle toga filom premažite prvi sloj kore. Onda peko fila stavite drugi sloj kore i nakon toga ga ostavite u frižideru dva - tri sata. Nakon toga (ako imate vremena može i sutradan da se izvadi. U principu je malo bolja opcija da odstoji celu noć, ali ako nemate vremena i nekoliko sati je u redu ) izvadite tortu iz frižidera i premažite je glazurom.

 

Da biste napravili glazuru u jednu posudu sipajte mleko, čokoladu, šećer i margarin. Zatim lagano mešajte na ringli dok se smesa ne sjedini.

 

Nakon što vašu tortu premažete glazurom, možete da je ukrasite uskršnjim detaljima. Najčešće se biraju jaja od fondan mase i zelene perlice za ukrašavanje, koje "glume" travu na vašoj torti. Naravno, možete dodati ili oduzeti još neki uskršnji momenat po vašoj želji.

 

 

makonda-tracker