Predstavljamo vam recept za veliku i bogatu tortu, idealnu za praznične dane
Polako nam se bliži Uskrs, pa dosta ljudi u skladu sa tim planira trpezu ovih dana. Mi vam predstavljamo recept za jednu poslasticu koja je neizostavna u mnogim domovima u ovom delu godine - uskršnju tortu.
SASTOJCI
Kora
- Jaja - 2 kom
- Šećer - 10 kašika
- Mleko - 10 kašika
- Prašak za pecivo - jedno pakovanje
- Kakao - jedna kašika
- Brašno - 10 kašika
Fil
- Mleko - litar
- Čokolada - 150 grama
- Lešnik - 100 grama
- Mleveni orasi - 300 grama
- Šećer - 15 kašika
- Margarin - 250 grama
- Vanil šećer - 3 kesice
Glazura
- Mleko- 4 kašike
- Čokolada - 150 grama
- Šećer 4- kašike
- Margarin - jedna mala kocka
PRIPREMA
Prvo počnite da mutite jaja, a onda polako dodajte šećer, pa onda mleko, prašak za pecivo, brašno i kakao. Dobro umutite da se sve lepo sjedini i prespite u kalup za pečenje.
Uključite rernu na 200 stepeni i ostavite je nekoliko minuta da se zagreje, a zatim pecite oko 20 minuta.
Nakon toga izvadite i ohladite koru, a onda je podelite na polovine.
Fil spremate tako što prvo sipate mleko, a onda redom dodajete šećer, margarin, čokoladu i vanilin šećer. Stavite na ringlu, lagano mešajte i čekajte da provri. Nakon toga dodajte mlevene orahe i sačekajte malo da se ohladi.
Posle toga filom premažite prvi sloj kore. Onda peko fila stavite drugi sloj kore i nakon toga ga ostavite u frižideru dva - tri sata. Nakon toga (ako imate vremena može i sutradan da se izvadi. U principu je malo bolja opcija da odstoji celu noć, ali ako nemate vremena i nekoliko sati je u redu ) izvadite tortu iz frižidera i premažite je glazurom.
Da biste napravili glazuru u jednu posudu sipajte mleko, čokoladu, šećer i margarin. Zatim lagano mešajte na ringli dok se smesa ne sjedini.
Nakon što vašu tortu premažete glazurom, možete da je ukrasite uskršnjim detaljima. Najčešće se biraju jaja od fondan mase i zelene perlice za ukrašavanje, koje "glume" travu na vašoj torti. Naravno, možete dodati ili oduzeti još neki uskršnji momenat po vašoj želji.