Ovih pet obroka će vas na prvu osvojiti svojom jednostavnošću.
Na samom kraju Uskršnjeg posta često nam ponestanu ideje za pripremu obroka.
Ako je i kod vas tako, pogledajte koje recepte smo vam pripremili koji mogu da posluže kao savršena ideja za doručak ili večera.
Jela koja smo odabrali za danas se pripremaju veoma lako i jednostavno, ne oduzimaju mnogo vremena, a što je najvažnije, ukusni su i zasitni.
- Mekike spremne za 15 minuta
Sastojci:
- 2 dl mlake vode
- 350-400 g brašna
- kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja za testo + za prženje po potrebi
Priprema
U malo mlake vode izmrvite kvasac, razmutite ga, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje.
Dodajte prosejano brašno, ulje, pa ostatak soli i šećera, pa sve dobro promešajte i zamesite.
Kad dobijete glatko testo, prelijte providnom folijom i ostavite da nadođe, oko pola sata.
Pobrašnite radnu površinu, pa razvucite testo oklagijom.
Isecite oblik mekika, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu.
Ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masti.
- Pita sa prazilukom
Sastojci:
- pola kilograma kora
- 4 struka praziluka
- 250 g pirinča
- 200 ml ulja
- so, biber po želji
Priprema:
Pirinač skuvajte, ali tako da zrna ostanu cela. Ispržite iseckani praziluk, pomešajte s pirinčem i prodinstajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
Po tri kore, poprskane mešavinom vode i ulja, premažite celom površinom mešavinom praziluka i pirinča.
Uvijte u rolnice i ređajte u pleh.
Premažite rolnice uljem, pa pecite oko 30 minuta na 180-200 stepeni.
- Banana mafini
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 100 gr šećera
- 250 gr brašna
- 60 ml ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 150 gr usitnjenih oraha - po želji
Priprema:
Uključite rernu da se ugreje na 180 stepeni.
U jednoj posudi izgnječite banane viljuškom, pa dodajte ulje i šećer i promešajte.
Potom u drugoj čini pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa sadržaj druge činije dodajte prvoj.
Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko želite dodajte mlevene ili sitno izmrvljene orahe.
Vadite kašikom smesu za mafine i stavljajte u kalupe koje ste prehodno namazali uljem.
Ispunite 2/3 svakog kalupa, jer će oni porasti zbog sode bikarbone u toku pečenja.
Pecite oko 25 minuta.
- Brze pituljice
Sastojci:
- 1/2 kg kora za pitu,
- 1 čaša kisele vode (od jogurta)
- 1/2 čaše ulja
- 300 gr kečapa
- 300 gr tvrdog posnog sira,
- 1 prašak za pecivo
- origano
- 200 gr mariniranih šampinjona
Priprema:
Prvo sjedinite kiselu vodu, prašak za pecivo i ulje,a onda kore podelite na dva dela, kako biste na kraju dobili dva rolata.
Svaku koru poprskajte mešavinom koju ste napravili, a svaku drugu ili treću koru (u zavisnosti od toga koliko kora imate ukupno) filujte prvo kečapom,pa sledeću posnim sirom, pa poslednju šampinjonima.
Preko pospite origanom i uvijte u rolat.
Ponovite postupak i sa drugim rolatom.
Stavite rolate u zamrzivač, a sat vremena pre pečenja izvadite da se malo opuste.
Iseckati na parčiće, stavite u podmazan pleh, pa premažite kečapom i rendanim posnim sirom.
Pecite 30 minuta na 200 stepeni.
- Pita sa bundevom i orasima
Sastojci:
- 500 gr kora
- 500 gr izrendane bundeve
- 100 gr mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- mineralna voda
- ulje
- cimet
- šećer u prahu
Priprema:
Prvu koru poprskajte mineralnom vodom i pospite šećerom.
Preko nje stavite drugu koru, pa je pospite šećerom i mlevenim orasima. Treću koru isprskajte vodom, pa pospite šećerom, bundevom, vanil šećerom, orasima i cimetom.
Potom uvijte u rolat i stavite u pleh.
Isti postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
Pitu poprskajte vodom i ulje, a potom je pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
Nakon što se ispeče, pitu pospite šećerom u prahu i uživajte.