mirisni

Starinski recept koji se obožava decenijama: Recept za ORIGINALNE PIVČIĆE sa orasima vraća u detinjstvo

0

Ukoliko vas je uhvatila nostalgija za prošlim vremenima lako ćete je utoliti ukoliko napravite jedan od omiljenih starinskih kolača - pivčiće 

foto: Shutterstock / Peter Mayer 67
foto: Shutterstock / Peter Mayer 67

Kao što i sama reč kaže, pivčići su kolačići čiji je jedan od glavnih sastojaka pivo. Nekada su bili redovno slatko posluženje na stočićima naših predaka, koji su uživali u njihovom ukusu dok su ujutru ispijali prvu jutranju kafu ili čaj.

 

Ipak, čin se da su sada pomalo zaboravljeni, a zima je idealno vreme za ovaj preukusni slatkiš, a mi vam donosimo recept koji je sačuvan od zaborava

 

Oni se brzo i lako prave, a nije vam potrebna nikakvo veliko iskustvo, već samo malo sastojaka, dobre volje i vremena. 

 

 

Sastojci:

 

  • 500 gr brašna
  • 2 dl ulja
  • 3 dl piva
  • 1 prašak za pecivo
  • mleveni orasi ili kokos za valjanje
  •  

Sirup:

 

  • 500 gr šećera
  • 5 dl vode
  • limun

 

Testo za pivčiće
Testo za pivčićefoto: Shutterstock / vita pakhai

 

Priprema:


Pre nego što uopšte krenete da mesite testo napravite sirup od vode i šećera. Zatim pri kraju kuvanja, koje obično traje oko 15 minuta dodajte kiselinu, tj malo isceđenog limuna. Ostavite da se hladi.

 

Zatim krenite u mešenje testa.  Od brašna, ulja, piva i praška za pecivo zamesiti testo. Razoklagijajte ga na debljinu oko 1 cm, pa modlom vaditi polumesece.

 

 

U pleh u kojem ćete ih peći stavite pek papir. Uključite renu da se greje na 200 stepeni. Nakon što ste svu smesu potrošli i polumesece poređali u pleh pecite ih oko 20 minuta, dok ne porumene.

 

Dok su još u plehu pivčiće prelijte mlakim sirupom. Kada odstoje neko vreme i upiju sirup, uvaljati ih u mlevene orahe ili kokosovo brašno.

 

makonda-tracker