Ukoliko vas je uhvatila nostalgija za prošlim vremenima lako ćete je utoliti ukoliko napravite jedan od omiljenih starinskih kolača - pivčiće
Kao što i sama reč kaže, pivčići su kolačići čiji je jedan od glavnih sastojaka pivo. Nekada su bili redovno slatko posluženje na stočićima naših predaka, koji su uživali u njihovom ukusu dok su ujutru ispijali prvu jutranju kafu ili čaj.
Ipak, čin se da su sada pomalo zaboravljeni, a zima je idealno vreme za ovaj preukusni slatkiš, a mi vam donosimo recept koji je sačuvan od zaborava.
Oni se brzo i lako prave, a nije vam potrebna nikakvo veliko iskustvo, već samo malo sastojaka, dobre volje i vremena.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 2 dl ulja
- 3 dl piva
- 1 prašak za pecivo
- mleveni orasi ili kokos za valjanje
Sirup:
- 500 gr šećera
- 5 dl vode
- limun
Priprema:
Pre nego što uopšte krenete da mesite testo napravite sirup od vode i šećera. Zatim pri kraju kuvanja, koje obično traje oko 15 minuta dodajte kiselinu, tj malo isceđenog limuna. Ostavite da se hladi.
Zatim krenite u mešenje testa. Od brašna, ulja, piva i praška za pecivo zamesiti testo. Razoklagijajte ga na debljinu oko 1 cm, pa modlom vaditi polumesece.
U pleh u kojem ćete ih peći stavite pek papir. Uključite renu da se greje na 200 stepeni. Nakon što ste svu smesu potrošli i polumesece poređali u pleh pecite ih oko 20 minuta, dok ne porumene.
Dok su još u plehu pivčiće prelijte mlakim sirupom. Kada odstoje neko vreme i upiju sirup, uvaljati ih u mlevene orahe ili kokosovo brašno.