obožavaćete je

Slatka BEOGRAĐANKA – torta koju niko ne odbija: Spoj čokolade i omiljenog jesenjeg voća daje čudesan ukus (RECEPT)

0

Torta Beograđanka je ukusan i izdašan dezert koji svima uspeva, a priprema je vrlo brza

foto: Chiociolla/Shutterstock
foto: Chiociolla/Shutterstock

Postoji više poslastica koje su nazvane Beograđanka, ali je najomiljenija varijanta s jabukama i čokoladom. U pitanju je dezert koji se priprema brzo i lako, a ukus i miris su nestvarni!

 

Sastojci


Za koru:

 

  • 4 žumanca
  • 200 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 200 grama šećera
  • 150 mililitara ulja
  • 200 mililitara mleka

 

Za fil:

 

  • 4 belanca
  • 200 grama šećera
  • 7 jabuka
  • 1 kašika griza

 

Za glazuru:

 

  • 100 grama čokolade po izboru
  • 50 mililitara slatke pavlake

 

Priprema

 

Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.


Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza.


Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom.

 

Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite se dopeče još 20-30 minuta.


Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu.

 

Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama.

 

 

 

makonda-tracker