Ako volite kremaste torte ova će vas očarati
Kraljica među tortama definitivno je čuvena Grčka torta koja se pravi tokom svihi godišnjih doba i za sve prilike.
Ona je omiljena poslastica mnogih, jer sadrži svima omiljene sastojke. Savršen spoj orah, čokolade i keksa je prosto neodoljiva, a kore mekane da se prosto tope.
Za pripremu ove torte nije vam potrebno mnogo znanja niti vam specijalne kulinarske veštine. Ona uspeva čak i neiskusnim domaćicama, samo je važno da se isprate svi koraci.
Sastojci:
Za koru:
- 15 belanaca
- 15 kašika mlevenog keksa
- 30 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 15 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 1/2 l mleka
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 100 g čokolade tamne
- 375 g margarina
- 50 g prah šećera
I još ovo:
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 150g plazme
- 150 g oraha
Priprema:
U dubljoj posudi umutite belanca, zatim dodajte šećer i mikserom dobro umutite u čvrst šlag. Potom dodajte keks, orahe i prašak za pecivo, pa lagano promešajte.
Trećinu smese izručite u pleh i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Potom sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a na isti način i treću.
Fil pripremite tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) penasto i skuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
U mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte puding providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Nakon toga margarin koji ste držali na sobnoj temperaturi umutite sa prah šećerom i sve lepo umutite mikserom. U njega dodajte puding i opet umutite. Na kraju dodajte i otopljenu mlečnu čokoladu i izmešajte tako da svi sastojci budu sjedinjeni u lepu kremastu masu.
Na samom kraju u smesu dodajte i seckanu belu čokoladu, keks i orahe i dobro izmešajte.
Ređanje:
Koru - filom -koru - fil - kora - fil
Na kraju se završava filom kojim treba da se prekrije cela torta. Odozgo možete dekoristati po želji.