svi je vole

Uspeva čak i POČETNICIMA u kuhinji: Najkremastija GRČKA TORTA - savršen spoj čokolade, keksa i oraha

0

Ako volite kremaste torte ova će vas očarati 

foto: Shutterstock / rom_olik
foto: Shutterstock / rom_olik

Kraljica među tortama definitivno je čuvena Grčka torta koja se pravi tokom svihi godišnjih doba i za sve prilike.

 

Ona je omiljena poslastica mnogih, jer sadrži svima omiljene sastojke. Savršen spoj orah, čokolade i keksa je prosto neodoljiva, a kore mekane da se prosto tope.

 

Za pripremu ove torte nije vam potrebno mnogo znanja niti vam specijalne kulinarske veštine. Ona uspeva čak i neiskusnim domaćicama, samo je važno da se isprate svi koraci.

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 15 belanaca
  • 15 kašika mlevenog keksa
  • 30 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

 

Za fil:

 

  • 15 žumanaca
  • 20 kašika šećera
  • 1/2 l mleka
  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 100 g čokolade tamne
  • 375 g margarina
  • 50 g prah šećera

 

Torta
foto: Scrumdiddlyumptious/YouTube Printscreen

 

I još ovo:

 

  • 100 g bele čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 150g plazme
  • 150 g oraha

 

Priprema:


U dubljoj posudi umutite belanca, zatim dodajte šećer i mikserom dobro umutite u čvrst šlag. Potom dodajte keks, orahe i prašak za pecivo, pa lagano promešajte.

 

 

Trećinu smese izručite u pleh i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Potom sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a na isti način i treću.

 

Fil pripremite tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) penasto i skuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

 

U mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte puding providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

 

Torta
foto: lecker mit Ann/YouTube

 

Nakon toga margarin koji ste držali na sobnoj temperaturi umutite sa prah šećerom i sve lepo umutite mikserom. U njega dodajte puding i opet umutite. Na kraju dodajte i otopljenu mlečnu čokoladu i izmešajte tako da svi sastojci budu sjedinjeni u lepu kremastu masu.

 

Na samom kraju u smesu dodajte i seckanu belu čokoladu, keks i orahe i dobro izmešajte. 

 

Ređanje:

 

Koru - filom -koru - fil - kora - fil

 

Na kraju se završava filom kojim treba da se prekrije cela torta. Odozgo možete dekoristati po želji. 

 

 

makonda-tracker