trik da upije sav sirup

Idealna za Badnje veče, a rado se jede i za Božić: Proveren starinski recept za najsočniju BAKLAVU sa LEŠNICIMA

0

Donosimo vam recept sačuvan od zaborava, a vi ga zapišite u svoju svesku, jer ćete ga rado praviti više puta tokom godine 

foto: Shutterstock / MSPhotographic
foto: Shutterstock / MSPhotographic

Uz posnu trpezu obavezno ide i neka ukusna poslastica, koja će da dođe kao "šlag na tortu" što naš narod voli da kaže.

 

Ukoliko još niste odlučili kojim slatkišom ćete počastiti goste nakon ručka ili večere 6. januara ovo je sjajan izbor za vas.

 

Ova baklava je posebna, jer ćemo vam uz recept otkriti i trik uz pomoću kojeg će ona upiti svu tečnost i biće sočnija nego bilo koja koju ste probali ranije. 

 

 

Trik je u tome da hladnu baklavu prelijete sa vrelim sirupom. Tako će ona upiti više sirupa i dobiće na slatkoći, ali i na sočnosti. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora sa pitu
  • 400 g šećera
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 100 ml ulja
  • 1 limun
  • 2 kesice vanilin šećera

 

Baklava
Baklava foto: Shutterstock / Elena Veselova

 

Priprema:

 

Tepsiju premažite uljem, pa na dno tepsije stavite dve kore. Poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih lešnika, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene lešnike dokle god ih sve ne utrošite.

 

Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni. Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup.

 

 

U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa. Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.

 

Ukoliko nemate lešnike, a imate orahe slobodno ih možete zameniti njima. Baklava će imati malo drugačiji ukus, ali i ona sa orasima je odlična, pa smo sigurni da će i ona podjednako oduševiti sve pristune. 

 

 

makonda-tracker