Špagete su jelo koje se jede u gotovo svim krajevima sveta, a recepti za crveni sos se razlikuju od kuvara do kuvara
Ukoliko ste među onima koji bi špagete bolonjeze mogli da jedu svaki dan imate sreće. Izdvojili smo za vas 3 super recepta koji će vas oduševiti.
Pripremite se za nalet najlepših ukusa, jer jelo napravljeno po ovim receptima predstavlja pravi raj za nepca.
Kada jednom probate neki od ova tri recepta uvek ćete bolonjez praviti na ovaj način.
Brza bolonjeze pasta
Sastojci:
- 500 gr mlevenog mesa
- 500 ml pasiranog paradajza
- 150 ml crvenog vina
- 2 luka
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Luk i šargarepu sitno nasecite i propržite na maslinovom ulju. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko popržite.
Dodajte mleveno meso i kuvajte dok ne omekša. Dodajte vino i sačekajte da alkohol ispari, pa dodajte pasirani paradajz. Kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne.
Savet plus: Nikada ne sipajte sos u špagete, već špagete u sos.
Džejmi Oliver je jedan od najboljih kuvara sveta, a ovaj Britanac ovladao je najrazličitijim svetskim kuhinjama, no i dan danas tvrdi da preferira italijansku. On je otkrio na koji način on priprema špagete bolonjez, pogledajte.
Bolonjeze po receptu Džejmija Olivera
Potrebni sastojci:
- ½ kg mlevenog junećeg
- er po želji
- mesa
- ½ kg mlevenog svinjskog mesa
- 50 grama dimljene slanine
- grančica ruzmarina
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 štapa celera
- 2 konzerve pelata od 400 ml
- 1 kašika soka od paradajza
- 800 ml vode
- malo maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
Iseckajte listiće ruzmarina i stavite ih da se dinstaju na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckanu slaninu. Potom dodajte mlevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i dinstajte oko 10 minuta uz često mešanje, sve dok meso ne dobije lepu braon boju.
Iseckajte luk, šargarepu i celer na komadiće slične veličine, pa dodajte u šerpu i nastavite da dinstate još desetak minuta. Zatim u šerpu dodajte i pelat i sok od paradajza, dobro promešajte, i dolijte i vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 90 minuta. Odozgo pospite izrendanim parmezanom.
Slavni kuvar Gordon Remzi otkrio je na koji način sprema špagete bolonjeza. Ovo je recept za ukusni sos koji se topi u ustima.
Bolonjeze po receptu Gordona Remzija
Sastojci:
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
3 kašike ulja
3 čena belog luka
350 g mlevenog mesa
3 paradajza
200 ml paradajz sosa
origano
2 kašike mleka
100 ml crvenog vina
Priprema:
Remzi kaže da magija počinje onaj momenat kad se luk i šargarepa izrendaju pa na taj način dodatno puste slatkoću. Zatim im se doda meso i beli luk koji se posoli, pa se brzo meša kako bi se jednako ispržilo.
Dodajte malo paradajz sosa, malo crvenog vina i ubacite paradajz isečen na kocke. Pustite da se sve dobro skuva.
Zatim, za još bolji ukus, Ramzi predlaže da sosu dodate nekoliko kašika mleka. Vaš sos bolonjeze je spreman za špagete ili lazanje.Pri posluženje ne zaboravite da dodate i rendan kačkavalj kao i koju zelenu maslinu.