Posna trpeza koja se priprema za Badnji dan ne može da prođe bez pite sa bundevom.
Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta i prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku.
Trpeza za ovaj dan treba da bude posna, a iako svake godine razmišljamo šta možemo novo da pripremamo, uvek se vratimo starom, dobrom isprobanom receptu za najukusniju pitu sa bundevom.
Lako se priprema od samo nekoliko sastojaka, a njen ukus će, sigurno smo, ulepšati vam Badnji dan.
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 500 gr tankih kora
- 20 kašika šećera (može i manje, po ukusu)
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- šećer u prahu
Priprema:
Izrendati bundevu i dodati šećer, pa izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Bundeva će pustiti sok, pa ako želite da bude sočna, nemojte da je procedite.
Uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni,a uljem premažite pleh ili stavite pek papir.
Kore podelite na četiri dela za četiri rolata.
Zavisi od pakovanja kora, ali najverovatnije će ispasti da imate u svakoj skupini po četiri kore.
Prvu koru premažite uljem, pa stavite drugu koru i isprskajte vodom, pa treću isprskajte vodom i uljem. Na četvrtu koru stavite četvrtinu smese sa bundevom sa malo soka koji je bundeva pustila.
Potom urolajte i napravite rolat. Tako uradite sa celom smesom i svim koraka, pa stavite u pleh.
Pre nego što ih stavite u rernu, premažite svaki rolat uljem i vodom i pecite 5 minuta na 200 stepeni, a potom dok ne porumeni na 180 stepeni.
Kad se pita ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u ukusu.